Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn på tre sider av Irak-krigen: Slik kan det øke terrortrusselen mot Norge

Gjør Norge til en fiende.

PÅ TRE SIDER:  Nordmenn har reist ned til Irak og Syria for å kjempe både med Den islamske stat (norske Bastian Vasques og IS-leder til venstre) og de kurdiske Peshmerga-styrkene (øverst til høyre). Nå sendes 120 norske soldater til Irak for å bistå kurdiske Peshmerga og den irakiske hæren (nederst til høyre) i kampen mot Den islamske stat. Foto: NTB Scanpix, Stringer / Reuters og Haidar Hamdani / AFP Photo
PÅ TRE SIDER: Nordmenn har reist ned til Irak og Syria for å kjempe både med Den islamske stat (norske Bastian Vasques og IS-leder til venstre) og de kurdiske Peshmerga-styrkene (øverst til høyre). Nå sendes 120 norske soldater til Irak for å bistå kurdiske Peshmerga og den irakiske hæren (nederst til høyre) i kampen mot Den islamske stat. Foto: NTB Scanpix, Stringer / Reuters og Haidar Hamdani / AFP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske borgere er nå engasjert i Irak-krigen både på kurdisk, irakisk og Den islamske stats (IS) side.

Norge har tidligere gjort seg til et terrormål ved å gå inn i Afghanistan og Irak. Nå går vi inn i enda en krig.

- Hvis vi deltar i krig mot noen, og er en del av en koalisjon som angriper dem, så er det klart at de vil forsøke å forsvare seg. Hvis de forsvarer seg med å angripe oss her hjemme, så er det kanskje den beste måten å ta oss på, sier statsviter Ståle Ulriksen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Dagbladet.

Norge som fiende Tradisjonelt sett har ikke Norge vært et mål for terrorister. Det er vi nå. Vi var med i krigen i Afghanistan og Irak, vi trykket Muhammed-karikaturene og vi er en nær alliert av USA. Det har ifølge PST gjort Norge til et utpekt terrormål for islamister i Irak og Syria.

Nå skal Norge sende 120 soldater til Irak. Forsvarsministeren sa i går at innsatsen kan gi økt risiko for terror i Norge.

- Islamistene ser på oss som en del av den USA-ledede konspirasjonen mot islam. Norske islamister har nå kjøpt den al-Qaida-ideologien om at Norge og Vesten må bekjempes, forklarte analysedirektør i PST Jon Fitje Hoffmann i et intervju med Dagbladet under terrortrusselen i sommer.

- Terrortrusselen mot Norge er skjerpet. PST gjør trusselvurderinger fortløpende, og et norsk engasjement og å ha soldater i utlandet vil være en del av den vurderingen, supplerer seniorrådgiver Siv Alsén i PST til Dagbladet i dag.

Radikaliserte som kommer hjem Radikaliserte nordmenn og konvertitter som reiser til Syria, utgjør en av de største truslene mot Norge i dag. Mange av de som reiser ned, har ikke militær erfaring i det hele tatt. Og plutselig tar de del i en brutal krig i en av verdens mest destabiliserte og kaotiske områder.

Totalt skal rundt 70 nordmenn ha vært i Syria. Og PST mener fremmedkrigere kan utgjøre en trussel når de kommer hjem igjen, med Norge som fienden. Imens lokkes flere krigere til Syria.

- Islamistene har et budskap som gir mening for enkelte. Blant annet har de et nettmagasin, som er veldig proft laget, hvor de oppfordrer folk i vestlige land til å sabotere de samfunnene de bor i. Der gjør de alt fra å etablere et perspektiv på hvordan verden skal se ut, med hva som er gode og dårlige verdier, og helt ned på praktiske ting — hvordan du sprenger en bensintank eller skaper en stor trafikkulykke, sier forsker Ulriksen til Dagbladet.

Rekrutteringen Og med Norge som deltakende i krigen, fryktes det at rekrutteringen av slike fremmedkrigere vil øke. Sps utenrikspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete advarte i går mot rekruttering, og Frps forsvarspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde frykter økt terrorfare.

Hele 15 000 personer fra 80 ulike land har så langt dratt til Irak og Syria for å slutte seg til Den islamske stat, ifølge en rapport skrevet for FNs sikkerhetsråd. Norge har minst to personer på mellomledernivå hos de ekstreme jihadistkrigerne.

Men forsvarsministeren mener det også ligger en fare i å ikke gjøre noe.

- Bekjempelse av ISIL og strømmen av fremmedkrigere vil på sikt redusere terrortrusselen mot Norge og våre allierte, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til NTB I går.

Ikke i direkte kamp I tillegg til de fem stabsoffiserene som i september reiste til USA for å bistå amerikanerne, skal 120 norske soldater nå til Irak. I det nordøstlige Irak skal instruktører fra hæren drive soldatopplæring i kurdernes Erbil. I tillegg skal spesialstyrker trene de irakiske styrkene i områdene rundt hovedstaden Bagdad.

Men ingen av de norske soldatene i Irak skal i direkte kamp, ifølge forsvarsministeren.

- Både for bidraget til Erbil og bidraget til Bagdad har vi gjort det klart at det er styrker som ikke skal i kamp. Det gjelder også for alle andre lands styrker. I de planleggingene som nå skjer er det ingen land som har signalisert at de ønsker å bidra med kampstyrker, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til Dagbladet i går.

Hun sier det er en realitet at norske soldater i Irak kan møte andre nordmenn som har vervet seg til ekstrem islamisme. Både Erbil og Bagdad er preget av Den islamske stats frammarsj.

- Inne i Bagdad kommer det ikke til å være spesielt fredelig. Der må vi regne med at det blir ganske hett etter hvert. Og du kan ikke bestemme at soldater ikke skal være i kamp, for det er ikke bare kamper ved frontlinjen. Det kan være angrep inne i byene også, sier NUPI-forsker Ulriksen til Dagbladet.

Allerede i desember kan de første norske soldatene være på vei til Irak, for å bidra i de kurdiske og irakiske styrkenes kamp mot Den islamske stat.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media