Nordmenn på tre sider av Irak-krigen: Slik kan det øke terrortrusselen mot Norge

Gjør Norge til en fiende.

PÅ TRE SIDER:  Nordmenn har reist ned til Irak og Syria for å kjempe både med Den islamske stat (norske Bastian Vasques og IS-leder til venstre) og de kurdiske Peshmerga-styrkene (øverst til høyre). Nå sendes 120 norske soldater til Irak for å bistå kurdiske Peshmerga og den irakiske hæren (nederst til høyre) i kampen mot Den islamske stat. Foto: NTB Scanpix, Stringer / Reuters og Haidar Hamdani / AFP Photo
PÅ TRE SIDER: Nordmenn har reist ned til Irak og Syria for å kjempe både med Den islamske stat (norske Bastian Vasques og IS-leder til venstre) og de kurdiske Peshmerga-styrkene (øverst til høyre). Nå sendes 120 norske soldater til Irak for å bistå kurdiske Peshmerga og den irakiske hæren (nederst til høyre) i kampen mot Den islamske stat. Foto: NTB Scanpix, Stringer / Reuters og Haidar Hamdani / AFP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norske borgere er nå engasjert i Irak-krigen både på kurdisk, irakisk og Den islamske stats (IS) side.

Norge har tidligere gjort seg til et terrormål ved å gå inn i Afghanistan og Irak. Nå går vi inn i enda en krig.

- Hvis vi deltar i krig mot noen, og er en del av en koalisjon som angriper dem, så er det klart at de vil forsøke å forsvare seg. Hvis de forsvarer seg med å angripe oss her hjemme, så er det kanskje den beste måten å ta oss på, sier statsviter Ståle Ulriksen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Dagbladet.

Norge som fiende Tradisjonelt sett har ikke Norge vært et mål for terrorister. Det er vi nå. Vi var med i krigen i Afghanistan og Irak, vi trykket Muhammed-karikaturene og vi er en nær alliert av USA. Det har ifølge PST gjort Norge til et utpekt terrormål for islamister i Irak og Syria.

Nå skal Norge sende 120 soldater til Irak. Forsvarsministeren sa i går at innsatsen kan gi økt risiko for terror i Norge.

- Islamistene ser på oss som en del av den USA-ledede konspirasjonen mot islam. Norske islamister har nå kjøpt den al-Qaida-ideologien om at Norge og Vesten må bekjempes, forklarte analysedirektør i PST Jon Fitje Hoffmann i et intervju med Dagbladet under terrortrusselen i sommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer