Nordmenn på vei til dansk nazi-marsj

KØBENHAVN (NTB): Arrangørene av danskenes nazi-marsj i morgen ventes rundt 20 nordmenn til demonstrasjonen i Køge, men er ikke sikre på om nordmennene vil slippe over grensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Tysk grensepoliti har allerede sendt over 100 nasjonalsosialister som var på vei til oss, tilbake til Tyskland, hevder nynazistenes leder Jonni Hansen til NTB. Han bekrefter at marsjen vil finne sted gjennom et industriområde i Køge.

  Politet ville ikke la nynazistene få marsjere gjennom Køge sentrum, og fikk støtte fra det danske justisdepartementet. Nynazistene får heller ikke demonstrere i København. Ifølge Hansen har politiet gitt dem tillatelse til å marsjere fra Ølby stasjon gjennom et industriområde.

  - At tyskere nektes å reise ut av Tyskland beviser jo at forholdene er de samme som i det gamle Øst-Tyskland.

I strid med loven?

Han sier også dansk politi stanser folk på grenseovergangene, og han er derfor ikke sikker på at den norske kontingenten vil innfinne seg i den lille byen rett sør for København. Påmeldingen fra nordmennene er kommet fra Norges nasjonalsosialistiske bevegelse, som han kaller det.

  Etter noen dagers overveielse har justisdepartementet kommet fram til at politiets avgjørelse om å forby marsjen i visse områder av hensyn til sikkerheten, ikke er i strid med den danske grunnlovens ord om forsamlingsfrihet.

  Når marsjen i Køge sentrum ble forbudt, ville nynazistene i stedet demonstrere ved blant annet den tyske ambassaden på Østerbro, men dette ble nektet av København-politiet fredag. Politiet begrunnet avvisningen med at det ikke kunne garantere at marsjen gjennomføres på en forsvarlig måte. Begrunnelsen var nærmest identisk til justisdepartementets.

- Politisk press

Flere anti-nazistiske organisasjoner har meldt motaksjoner lørdag, da nynazistene ønsker å ære den tyske nazi-lederen Rudolf Hess. Også danske jøder har varslet protester.

  - Politiet omdirigerer marsjen fordi de frykter at våre motdemonstranter skal lage bråk, sier Hansen, som tror dette ikke er en beslutning politiet har fattet på selvstendig grunnlag, men under press fra politikere fra alle hold.

  Bakgrunnen for å velge Køge for markeringen er ifølge Hansen at byen er en gammel vikingeby. - Det er dessuten er meget vakker by, vi liker oss her, sier han.

(NTB)

MARSJERER: Den danske nynazist-føreren Jonni Hansen snakker med politiet før fjorårets marsj i Køge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer