Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn pågrepet etter nazi-opptøyer

Åtte nordmenn er blant de 314 som er pågrepet av svensk politi etter opptøyer under en nazi-konsert utenfor Stockholm i natt. Det bekrefter pressetalsmann for politiet i Stockholm, Mats Nylén, overfor NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge politiet hadde samtlige tilstedeværende under nazi-konserten i Roslagen begått forbrytelser.

Ved 12-tiden i dag var i alt 25 personer fengslet, mens ytterligere et 50-talls personer fortsatt ventet på å bli forhørt. De resterende var sluppet fri.

Flest utlendinger

Ifølge svensk politi var flertallet av de fengslede utlendinger fra Tyskland, USA og Norge. Årsaken til at utlendingene blir fengslet kan være at svensk frykter at disse kan komme til å forlate landet om de settes fri.Det var da politiet i går kveld skulle pågripe 25 personer for oppfordring til hat mot minoriteter at tumultene begynte. Politiet ble møtt av et rasende motangrep og ble overøst med flasker og spruten fra brannslanger.

Politiet svarte med å pågripe samtlige konsertdeltakere, og natt til i dag satt alle i avhør.

- Mellom tre og fem av de innbrakte vil trolig bli siktet for vold mot politiet, sier Nylén.

Band fra Nittedal-konserten

Blant de 25 som skulle pågripes var medlemmene av to av de tre bandene som spilte på konserten. Ett av de tre bandene er det amerikanske «Max Resist», som spilte på en konsert på Folkets Hus i Nittedal nyttårsaften. Politiet i Stockholm bekrefter at medlemmer av dette bandet var blant dem som skulle pågripes på grunn av hets mot folkegrupper gjennom sanger og tekster. I Norge lot politiet bandet spille, og konsentrerte seg i stedet om å hindre konfrontasjoner mellom nazister og anti-rasister.

Utleide busser

- Vi er takknemlig for at det ikke dukket opp motdemonstranter, sier pressetalsmann Nylén. - I stedet for å bruke krefter på å holde gruppene fra hverandre, kunne vi konsentrere oss om å arrestere alle disse menneskene, sier han.

De anholdte ble ført til en rekke politistasjoner i Stockholmstraktene.

Stockholms lokaltrafikk lånte ut et titalls busser for at politiet skulle kunne føre bort alle de arresterte. Den siste bussen rullet inn til City-politiets stasjon ved firetiden søndag morgen.

Under press

Påtalemyndigheten kom under sterkt press for å rekke å utferdige vedtak om arrestasjon for hver enkelt. Alle måtte forhøres og siktes individuelt, og det måtte skje innen seks timer etter anholdelse.

- De mest interessante er de som oppildnet til opptøyene, sier Nylen.

- De er mistenkt for anstiftelse, et lovbrudd som kan gi opptil ti års fengsel, sammenlignet med maksimum fire år for uroligheter.

Politiet beslagla en rekke gjenstander, blant annet t-skjorter med den tyske ørn og CD-plater med såkalt «hvit makt»-musikk.

Band arrestert

Festen ble holdt i en danserestaurant som heter «Yesterday». Politiet forsøker nå finne ut hvem som leide den.

Nazistene forsøkte på ulike måter å holde skjult hvor festen skulle holdes.

- Men vi fikk rede på det ved list og lempe, blant annet ved at vi traff på nazister inne i Stockholm og fulgte etter dem, sier Nylén.

NTB

POLITI-AKSJON:<B> Svensk politi grep resolutt inn og stoppet nazi-konserteb utenfor Stockholm i natt. 314 ble anholdt - balnt dem åtte nordmenn. To nordmenn til skal ha vært til stede.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!