SVINESUND : Her stanser tollvesen og politi to biler som hadde plukket opp fire syrere i Sverige som skulle bli kjørt til Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SVINESUND : Her stanser tollvesen og politi to biler som hadde plukket opp fire syrere i Sverige som skulle bli kjørt til Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Nordmenn pågrepet for menneskesmugling - raser mot politiet

Hjalp flyktninger over til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til torsdag ble fire norske statsborgere pågrepet på Svinesundbrua og anmeldt for menneskesmugling. Det bekrefter sjef for felles Kriminalenhet i Østfold politidistrikt, Tom Erik Guttulsrød, til Dagbladet.

Nordmennene kjørte over brua og over til Norge med fire syriske flyktninger som de hadde plukket opp i Svinesund.

En av de anmeldte er en 26 år gammel kvinne fra Oslo. Hun raser mot politiet:

Ingen forståelse - Politiet behandlet oss som om vi hadde med oss terrorister, og viste oss ingen forståelse, selv da vi forsøkte å forklare at de var imigranter. Vi forsøkte å forklare at de var flyktninger, men møtte ingen forståelse, sier hun.

-I natt ved klokka 04.45 ankom det to norske personbiler med fire syriske flyktninger til Svinesund. Det var fire nordmenn i bilen, og de er nå anmeldt for menneskesmugling. Asylsøkerne er tatt hånd om av norsk politi og får behandlet sine asylsøknader, sier politiadvokat i Østfold politidistrikt, John Skarpeid.  

Straffesak Han opplyser at nordmennene er løslatt, men at det opprettes straffesak.  

-Vi vil nå etterforske om de har hatt profittmotiv for sine handlanger, sier Skarpeid.

Nordmennene fikk ifølge Skarpeid vite via Facebook at det sto syriske flyktninger på Nordby og frøs. De dro derfor for å hente dem.  

- Vi forstår folks ønske å hjelpe, men i dette tilfelle kan dette bli en belastning for flyktningene. De er vitner i saken, og blir dermed en del av etterforskningen. Dette kan igjen føre til at asylprosessen blir forsinket, sier Skarpeid.

Oppgitt
Det var i 03-tiden natt til torsdag at de fire nordmennene kjørte til Svinesund for å hente flyktningene. Da hadde kvinnen blitt kontaktet av ei jente som hadde kjørt de fire syrerne fra Malmö til Göteborg. Deretter ble de fraktet videre til Svinesund av andre privatpersoner.

- Vi kjørte bevisst gjennom tollen fordi vi ikke hadde noe å skjule. Vi har bare plukket opp haikere, vi. Nå er vi plutselig anmeldt for menneskesmugling, sier hun oppgitt.

De fire nordmennene, som reiste i to privatbiler, ble avhørt av politiet og sluppet fri seinere samme natt. De fire flyktningene - to unge menn og et ektepar fra Homs - ble tatt hånd om av politiet, og skulle til Politiets utlendingsenhet.

- Lei av treige politikere
Kvinnen er uenig i at hun har begått menneskesmugling.

- Menneskesmugling er noe du gjør hvis du har noen vinning å få ut av det. Det er det ikke for vår del, hvis du ser bort fra gleden ved å kunne ta slitne mennesker inn i bilen din, sier hun.

- Det verste var å se hvor lei seg syrerne ble. De var veldig bekymret for oss, og ville ikke snakke med politiet før vi hadde forsikret oss om det var greit.

Gir blaffen
Hun sier det er et stort nettverk med frivillige som snakker sammen i Norge, Sverige, og Danmark for å hjelpe flyktninger med å komme seg til Norge og Sverige.

- Mitt inntrykk er at det er et stort nettverk av folk som nå gir blaffen i treige politikere, sier hun.

Natt til torsdag ble også tre personer pågrepet og mistenkt for menneskesmugling på Øresundsbroen, ifølge NTB. Tidligere denne uka ble fjorten personer pågrepet i Malmö, mistenkt for å ha hjulpet flyktninger som ikke vil søke asyl i Danmark med å komme seg ut av landet.