Julehandel:

Nordmenn planlegger å bruke 11 000 kroner hver på jula

Til sammen planlegger voksne nordmenn å bruke nesten 46 milliarder kroner på julefeiringen.

Litt lavere enn i fjor: Årets julehandel vil totalt bli på nivå med fjorårets, og kanskje litt lavere i antall kroner brukt per person. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
Litt lavere enn i fjor: Årets julehandel vil totalt bli på nivå med fjorårets, og kanskje litt lavere i antall kroner brukt per person. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nordmenn angir at de skal bruke rundt 11.100 kroner hver på jula, noen hundrelapper mindre enn i fjor. Over halvparten av utgiftene går til gaver.

Til sammen planlegger voksne nordmenn å bruke nesten 46 milliarder kroner på julefeiringen, i snitt skal de bruke 11.097 kroner hver, viser en undersøkelse fra Respons Analyse for DNB.

- Den galopperende veksten i juleforbruket er over. Juleshoppingen toppet seg i 2011, og har siden den gang moderert seg, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til NTB.

Det største kuttet siden 2011 har vært på gavefronten. For seks år siden skulle vi bruke over 7.000 kroner hver i snitt på julegaver, i år er planen å bruke 5.700 kroner.

Treffer

En ting er hva man planlegger, en annen ting er hva man gjør. Ifølge en undersøkelse fra jula i fjor, også den fra Respons Analyse, men for Sparebank 1, var 16 prosent – en av seks – redd for å ha dårlig råd i januar fordi juleforbruket hadde vært for høyt og kontoen tom.

- Vanligvis bruker folk litt mer enn de ser for seg, sier Sandmæl.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer