Nordmenn plutselig omringet av sultne ulver i Alaskas ødemark: - Jeg kjente på redsel

- Tre - fire ulver sirklet rundt oss, og ti–tolv lå i buskene, sier turleder Marius Fuglestad.

PÅ TUR: Da guttegjengen skulle gå i land for å se på en elg viste det seg at det lå ulver i buskene. - Det var ti- tolv ulver som lå i buskene, sier Marius Fuglestad. Video: Peter Gupta/ Marius Fuglestad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):–Det er den største naturopplevelsen jeg har hatt, sier Marius Fuglestad til Dagbladet om nære møtet med den amerikanske ulven.

Sammen med kompisene Peter Gupta og Ivan Sigmundsen padlet han i sommer 3200 kilometer av Yukon-elva som strekker seg gjennom Alaska og Canada.

På et tidspunkt gikk guttene i land for å se nærmere på en elg med elgkalv. Men det viste seg at de ikke var de eneste som var interessert i elgen.

Møtte ulv

- Jeg var gått litt bort fra de andre, og får øye på noe jeg tror er elgkalven. Men så er det en ulv - og plutselig dukker to, tre andre ulver også opp. Jeg var kanskje ti meter fra dem, sier Fuglestad.

Han kommer seg tilbake til de andre, og de setter seg på huk i terrenget for å ikke virke truende. I en periode er de det eneste som skiller elgen fra ulvene.

- Det virker som om de er mer gira på oss enn den elgen nå, sier Peter Gupta da det skjer.

Se hele videoen av ulvemøtet i toppen av saken.

Skjøt med hagle

- Det var tre-fire ulver som sirklet rundt oss, og vi forsto at det var rundt 10-12 ulver som lå i buskene ved siden av, forklarer Fuglestad.

Etter en times tid begynner det å mørkne, og guttene beveger seg mot kanoen sin, mens ulvene følger etter. De skyter et varselsskudd i luften med hagla de har med. Ulvene hopper inn i buskene, men forsvinner ikke. Etter hvert kommer guttene seg ned til kanoen og i sikkerhet.

SLITNE: Ivan Sigmundsen og Marius Fuglestad underveis på turen. Foto: Peter Gupta.
SLITNE: Ivan Sigmundsen og Marius Fuglestad underveis på turen. Foto: Peter Gupta. Vis mer

- Vi tenkte mer på det i ettertid hva vi hadde opplevd. Da vi var tilbake i kanoen hørte vi ulvene ule, og da fikk jeg frysninger langt nedover ryggen, sier Fuglestad.

- Denne dagen har toppet alt jeg har opplevd i livet, tror jeg, sier Ivan Sigmundsen når trioen har slått opp teltet for kvelden.–Jeg kjente på redsel.

Første til å padle strekket

I slutten av august var de ferdige med padleturen. Da hadde de tilbakelagt 3200 kilometer, og turen hadde tatt 52 dager.

Trioen er trolig de første nordmennene, og de yngste skandinavene, som har padlet hele strekket i ett.

På turen så de blant annet ulv, bjørn og ørn, og de delte måltider med indianerstammer og sov under åpen himmel.

- Ulvemøtet var en svær opplevelse, og alle inntrykkene fra turen har nok ikke sunket helt inn ennå, sier Fuglestad.

VILL NATUR: Det ble både spektakulære natursyn og uvanlige dyremøter da trioen var på tur. Foto: Peter Gupta.
VILL NATUR: Det ble både spektakulære natursyn og uvanlige dyremøter da trioen var på tur. Foto: Peter Gupta. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer