Nordmenn punger ut for lengre penis

Den nye svenskehandelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske menn reiser til Sverige for å få fikset på sine edle deler, siden ingen i Norge foretar slike operasjoner. Plastikkirurg Jan Jernbeck ved Akademikliniken i Sverige anslår at han opererer minst et par nordmenn i måneden.

- Jeg er en av de få som gjør denne type kirurgi, og har gjort det snart i ti år, sier plastikkirurg Jan Jernbeck ved Akademikliniken til Dagbladet.

Ofte høye forventinger

Til tross for advarsler fra norsk hold, mener Jernbeck at det ikke finnes noen spesiell risiko rundt denne type operasjon.

- Alle operasjoner har en teoretisk risiko ved seg, men dersom en person med erfaring utfører operasjonen er det ikke mer problematisk enn andre plastiske operasjoner. Men det er viktig å ikke ha alt for høye forventninger. De som forventer at penis skal vokse fra ti til tyve centimeter vil bli skuffet, da det dreier seg om en forlengelse fra halvannen til fire centimeter, sier han.

Saken har tidligere vært omtalt i et temanummer av Dagens Medisin.

Uheldige resultater

Overlege Alexander Schultz ved Rikshospitalet forteller om uheldige resultater etter penisforlengelse i utlandet. Enkelte problemer kan dreie seg om betennelser, skrumpning som har gjort penis mindre, kroniske smerter, ujevn og knudrete overflate.

PRESS:  Sexolog Kristin Spitznogle mener ønsket om å forlenge penis sier noe om mange menns urealistiske forventninger til hva som er normalt. Foto: Ingun A. Mæhlum
PRESS: Sexolog Kristin Spitznogle mener ønsket om å forlenge penis sier noe om mange menns urealistiske forventninger til hva som er normalt. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

- Snittet gjør at penis faller litt ned og kommer ut lengre ned i pungen. Resultatet er at det blir mer ustabilt og det ser litt rart ut, sier han til Dagbladet.

Forlengelsen gjøres ved å ta et snitt i fettet rett over penisroten. Det innebærer at kjønnsorganet trekkes lengre fram, men blir sittende lengre ned. For å gjøre penis tykkere hentes det fett fra pasientens kropp som sprøytes inn i underhuden på penis.

- Vi har hatt en del tilfeller ved menn som har reist til Danmark og kommet hit til oss etterpå og vært ulykkelige fordi resultatet ikke ble bra. Da forsøker vi å operere tilbake slik det var. Er man virkelig uheldig kan penis også bli kortere enn den i utgangspunktet var.

- Damene ler av dem

Det er ikke nødvendigvis møtet med det kvinnelige kjønn som gjør at enkelte menn velger en slik operasjon.

- Det som er påfallende er at mennene ikke gjør dette for å imponere kvinnene, men mer for å føle seg bedre når de møter menn i badstue eller liknende, sier Schultz.

Han mener problemet sitter mer mellom ørene enn i penis.

- Det jeg advarer mot er menn som i og for seg har en normal penis og som ønsker operasjon. Men når menn har veldig liten penis, kan det noen ganger være relevant å gjøre noe med den. Men noen har kanskje komplekser fordi damer har ledd av dem, sier han.

Nordmenn punger ut for lengre penis

Sjefslege ved Volvat medisinske Center, Christian W. Loennecken forteller at det er få kirurger som gjør slike inngrep.

- Dette er en spesiell operasjon som krever en spesiell teknikk og kunnskap. Det som kan være svært betenkelig med denne operasjonen er fare for komplikasjoner, som veldig fort kan bli alvorlige. Grunnen til at vi i Norge ikke tilbyr denne operasjonen er at vi ikke har kirurger med kompetanse eller erfaring til å gjøre det, sier han.

En penisoperasjon med både forlenging og fortykking koster 55 000 svenske kroner ved Akademikliniken i Stockholm.

- Urealistiske penis-forventninger

I følge sexolog Kristin Spitznogle er penisen for mange selve erkesymbolet på manndom og maskulinitet.

- Det legges et umenneskelig press på et lite og sårbart organ. Mange har urealistiske forventninger til hva som er normalt, sier sexolog Kristin Spitznogle til Dagbladet.

I følge Kinsey-rapporten er middelverdien for penislengde 15 centimeter i erigert tilstand, og de fleste befinner seg et sted mellom 13-18 centimeter.

- En vagina er omlag ti centimeter dyp, og selv om den tøyes noe når kvinnen blir opphisset, er det grenser for hvor mye som får plass.

- Drømmer man om en kjempepenis, bør man altså huske at det fort kan bli ganske ensomt for de centimeterne som aldri får komme innenfor, sier den kjente sexologen.

Spitznogle framholder at vi lever i en tid hvor mange tror de må ha sort belte i sex, og hvor mange menn er opptatt av penisstørrelsens betydning for seksuell prestasjon.

- Dette sier noe om det vanvittige presset menn er under. Men jeg bruker å si at det man måtte mangle i teknisk kompetanse eller superkropp, tar man igjen i varme og ren entusiasme.

FØR OG ETTER: Bildene viser en anonym person som har foretatt en penisforlengelse, og hvordan penisen så ut før og etter operasjonen.