SPANERE:  Butikktyvene er slue og ligger ofte et skritt foran både vektere og ansatte. Securitas-spanerne Karianne og Andreas skal ta frekke tyver i Oslo i julestria. Foto: Oda Leraan Skjetne/Dagbladet
SPANERE: Butikktyvene er slue og ligger ofte et skritt foran både vektere og ansatte. Securitas-spanerne Karianne og Andreas skal ta frekke tyver i Oslo i julestria. Foto: Oda Leraan Skjetne/DagbladetVis mer

Nordmenn putter tyvegods under juletreet

Frekke tyver stjeler for 333 millioner i julestria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - En ting er at kriminelle stjeler, for vi er vant til at kriminelle gjør kriminelle handlinger, men at vanlige folk stjeler synes jeg er enda verre, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Hovedorganisasjonen Virke.

I en ny rapport fra Virke, som er næringslivets egen interesseorganisasjon, kommer det frem at nordmenn vil stjele for 333 millioner i desember.

- Det er vanlige folk som deg og meg som stjeler. Det er eldre, unge, mødre, fedre og leger, sier Bjerke.

Under juletreet Vanligvis er det de kriminelle bandene som herjer i butikkene, men ifølge Bjerke er ikke de så aktive i julemåneden.

- Vi antar at de profesjonelle tyvene ikke er så aktive når det er mange kunder i butikken. Da er det vanskelig å holde tyveriet skjult, sier han.

Bjerke tror en god del av det som stjeles kommer til å havne under treet som julegaver.

- Vi vet at det stjeles mye kosmetikk og hudpleieprodukter, klær, parfymer, elektronikk, DVD-plater, videospill og dyre matvarer, sier han.

Under julehandelen skilter butikkene med flere ansatte og vektere, for å forhindre tyveri. Dagbladet ble med to sivile vektere fra Securitas på spaning.

Tar utspekulerte tyver På ett av Oslos største shoppingsentre er julehandelen igang for fullt, og kundene haster mellom eksklusive designervesker og dyre klokker. Men mellom ærlige kunder skjuler det seg slue butikktyver. Det er disse spanerne Andreas og Karianne jakter på.

- De slueste tyvene er de som kaldblodig går inn, tar det de skal ha fra hylla og går rett ut igjen, sier Karianne.

 ELEKTRONIKK:  En av de tingene det stjeles mye av er elektronikk. Tyver tar også kosmetikk og hudpleieprodukter, klær, parfyme, DVD-plater, videospill og dyre matvarer. Foto: Virke
ELEKTRONIKK: En av de tingene det stjeles mye av er elektronikk. Tyver tar også kosmetikk og hudpleieprodukter, klær, parfyme, DVD-plater, videospill og dyre matvarer. Foto: Virke Vis mer

Tyvene ligger ofte ett skritt foran både vektere og ansatte.

- Det er vanskeligere å ta tyvene i juletiden. Da er det flere folk i butikkene og lettere å gjemme seg bort, sier Andreas.

De to får øye på en mann med en bag som ser stor og tung ut. Noen tyver har preparerte vesker, bager eller lommer som de gjemmer varene i, for å unngå at alarmen går av.

- Vi kjører en splitt. Du tar heisen og jeg følger etter, sier Andreas, før han haster etter mannen.

De to følger den mistenkelige mannen rundt i butikken en god stund, før mannen går ut. Men det tar ikke lang tid før de finner en ny person å følge etter.

- Vi oppfører oss litt som tyven, bare at vi ikke stjeler, sier Andreas.

Mer organisert Selv om det er flest vanlige folk som stjeler, er det de kriminelle som skaper de store summene. Vinningskriminaliteten i Norge øker, og i en rapport fra 2012 sier Kripos at mobile vinningskriminelle er en høy trussel.

- En går inn i butikken med tang, biter av alarmene og legger klærne i prøverommet. Så distraherer en annen de ansatte mens en tredje person tar med varene ut. I tillegg har de gjerne en som passer på inngangen og ser etter vektere, sier Karianne.

Da blir det fort for mange å holde kontroll på. Tyvene kan også fjerne alarmbrikkene fra varene eller ha elektronisk utstyr som overstyrer alarmene.

Kommer i gjenger Oslo Handelsstands Forening (OHF) er bekymret over at det blir flere organiserte kriminelle.

- Nå får vi stadig tilbakemelding fra butikkene om at tyvene kommer i gjenger, sier sikkerhetssjef Janne Holtet Westbye.

Hun sier tyvene er utspekulerte, og at det er vanskelig for de ansatte å oppdage dem. 

- Tyvene er kreative i negativ forstand. Vi er bekymret over at de ansatte føler seg truet, sier Westbye.

Henlegges ofte Flesteparten av butikktyverier anmeldes ikke. OHF har foretatt en medlemsundersøkelse som viser at det var 120 000 naskerier og tyverier i 2011, mens politiet bare fikk fem til seks tusen anmeldelser.

- Jeg innrømmer at bransjen har en utfordring med å anmelde, men vi vet at mange av sakene blir henlagt hos politiet, sier Westbye.

 FREKKE:  Kriminelle bander står vanligvis for stjeling av de største verdiene, men i julestria er det vanlige folk som stjeler mest. Mannen til høyre i bildet er i ferd med å putte en vare i en pose. Foto: Skan-kontroll/Asker og Bærum politidistrikt
FREKKE: Kriminelle bander står vanligvis for stjeling av de største verdiene, men i julestria er det vanlige folk som stjeler mest. Mannen til høyre i bildet er i ferd med å putte en vare i en pose. Foto: Skan-kontroll/Asker og Bærum politidistrikt Vis mer