Nordmenn reddet ut av bombekrigen

21 nordmenn var blant de 210 utlendingene som i går ble evakuert fra Eritreas hovedstad Asmara. Evakueringen skjedde etter at Etiopia erklærte ensidig våpenhvile for at utlendingene skulle kunne flykte fra krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etiopiske fly bombet flyplassen i Asmara for andre dag på rad, men ett av flyene deres ble skutt ned og flygeren tatt til fange.

Medieansvarlig Lars Grønseth i Redd Barna hadde to ganger i går kontakt med Terje Thodesen som er organisasjonens stedlige representant i Asmara.

- De norske ble samlet i konsulatet der de spiste vafler, drakk kaffe og så videofilmer. De var alle ved godt mot, og ikke alle ønsket å reise hjem, sier Grønseth til Dagbladet.
27 av nordmennene dro etter hvert ut til flyplassen, men det er uklart hvor mange av dem som fikk plass i det første flyet.

To etiopiske fly ble møtt av luftartilleri da de kom inn over Asmara i lav høyde, og folk løp jublende ut i gatene og ropte «Eritrea er hellig» da de fikk vite at det ene flyet var skutt ned.

Opptrapping

Krigen mellom den frigjorte provinsen Eritrea og Etiopia er trappet voldsomt opp etter de første trefningene i en strid om grensa mellom de to statene i begynnelsen av mai. Eritreas president Isayas Afwerki sier det ikke er på tale for landet å erklære våpenhvile siden de ikke har erklært noen krig.

- Det er Etiopia som har erklært krigen, sa han på en pressekonferanse i går.

Eritrea har gjennomført en serie blodige bomberaid mot den etiopiske provinsbyen Mekele. Minst 44 mennesker ble drept i et boligområde i byen, men også et eritreisk fly ble skutt ned og flygeren tatt til fange.

Kort våpenhvile

Etiopias statsminister Meles Zenawi skal ha gått med på den korte våpenhvilen under et møte med den italienske, amerikanske, tyske og britiske ambassadøren i Addis Abeba.

Det var Etiopia som under press fra USA gikk med på en våpenhvile for å slippe amerikanske og andre lands borgere ut av Eritrea. Våpenhvilen varte bare til klokka 06 i dag, og omfattet bare flyplassen der utlendingene var samlet.