Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bitcoin:

Nordmenn rundlurt for flere millioner i bitcoin-svindel:
- Pengene er nok borte for godt

Fire hedmarkinger ble rundlurt, og tapte seks millioner kroner etter å ha blitt lurt til å kjøpe bitcoins som aldri fantes.

SVINDEL: Norske bankkunder har blitt rundlurt for mange millioner i en ny bitcoin-svindel. Illustrasjonsfoto: REX / Shutterstock / NTB Scanpix
SVINDEL: Norske bankkunder har blitt rundlurt for mange millioner i en ny bitcoin-svindel. Illustrasjonsfoto: REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av desember ble det slått full alarm. Sparebank 1 hadde fått meldinger fra flere av sine kunder, som hadde blitt lurt for store summer i en omfattende bitcoin-svindel. Den gang var det snakk om seks konkrete tilfeller, der kunder av banken hadde meldt om at de hadde blitt svindlet for flere hundre tusen kroner.

Nå har fire nye ofre dukket opp, og de har blitt svindlet for millionsummer.

Hamar Arbeiderblad, som først omtalte saken, kunne i dag tidlig melde at tre kunder fra Hedmark til sammen har tapt nesten fire millioner kroner på bitcoin-svindel.

- Erfaringsvis er det da trolig også enda flere som er rammet, sa Bjørn Inge Haugan, kommunikasjonssjef i Sparebank 1 Østlandet, til avisa.

Kjenner ikke omfanget

Det har også skjedd. Torsdag ettermiddag bekrefter Haugan overfor Dagbladet at banken har fått høre om nok en kunde som har blitt svindlet - også han fra Hedmark.

Kommunikasjonssjef: Bjørn Inge Haugan i Sparebank 1 østlandet. Foto: Sparebank 1
Kommunikasjonssjef: Bjørn Inge Haugan i Sparebank 1 østlandet. Foto: Sparebank 1 Vis mer

- Vi er ikke helt sikre på omfanget, men det er snakk om fire personer som totalt er svindlet for cirka seks millioner kroner, sier han til Dagbladet.

Samtlige fire kunder skal ha blitt oppringt fra et tysk eller sveitsisk telefonnummer. Fra andre enden av røret fikk de «økonomisk rådgivning» og en sterk oppfordring om å investere en mindre sum i bitcoins.

Men kort tid etter den første samtalen ringer svindlerne opp igjen og sier at kursen har steget.

- De får beskjed om at kursene er på vei oppover, og at de kan tjene enorme summer ved å investere, forklarer Haugan.

BITCOIN: Verdien av bitcoin har økt med over 1500 prosent det siste året. Men hvordan fungerer verdens første kryptovaluta med desentralisert kontroll? Video: Filter Nyheter Tegninger: Pål Nordseth Klipp: Tora Lind Berg Musikk: Kevin MacLeod Vis mer

Svindlerne tilbyr seg så å ordne alt for «kunden», så lenge de gir dem tilgang til nettbanken. Så fort det er gjort forsvinner også pengene.

- Kontoen blir tømt og kredittkort blir misbrukt. Jeg kan love deg at disse kundene er fortvila. Det er snakk om fryktelig mye penger, som de trolig aldri vil få se igjen, sier han.

- Hva kan man gjøre for å sikre seg mot slike svindelforsøk?

- Hvis noen ber deg om tilgang til nettbanken din, så skal du si nei hver gang. Hvis man gir fra seg pinkoder, bankid-tilgang, eller annen kritisk tilgang, så har man opptrådt uaktsomt og mister samtidig retten til erstatning. Pengene er nok borte for godt, med mindre politiet lykkes med å få tak i svindlerne.

Han håper det ikke finnes flere ofre der ute, men vil ikke bli overrasket om flere melder seg.

- Kunder som har opplevd dette må politianmelde saken og varsle oss. Vi kan bistå i jobben med å kartlegge svindelen når vi har blitt varslet. Erfaringsmessig er det mange som ikke varsler oss. Det kan derfor være flere saker som vi ikke har fått høre om enda, sier Haugan.

Så langt har ikke politiet på Hedmark fått inn noen anmeldelser, ifølge HA.

- Så langt jeg er kjent med er det ikke kommet noen anmeldelser til politiet på dette. I alle fall ikke her på Hedmarken, sier krimsjef Rune Strand ved Hamar politistasjon til avisa.

- Finner stadig nye metoder

Andreas Nyheim, kommunikasjonsrådgiver i DNB, sier til Dagbladet at han ikke kjenner til liknende tilfeller blant bankens kunder, men er ikke overrasket over at slike svindelmetoder blir brukt.

- Det foregår ofte, og de kriminelle finner stadig vekk nye og sofistikerte metoder for å svindle både våre kunder og andre nordmenn. Vi bruker derfor betydelige ressurser på å både forebygge og å følge opp i de tilfellene der noen har blitt svindlet, forteller han.

Informasjonsdirektør i Finans Norge, Tom Staavi, sa til NRK før nyttår at man «aldri, aldri» må gi fra seg påloggingsinformasjon til nettbanken. Han var heller ikke overrasket over at svindlere har kastet seg på bitcoin-bølgen.

- Det er forbausende at folk tror man kan få noe gratis. Det skjer ikke. Det er bare én ting å gjøre: legg på telefonen. Slett eposten. Denne måten å svindle på er en klassiker. Enten får man en e-post, eller en telefon. Det er ikke så mange som går på disse svindlene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!