Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn savnet etter flystyrt i USA

Styrtet nær Daytona Beach i Florida.

SAVNET: To nordmenn er savnet etter en dramatisk flyulykke i nærheten Daytona Beach. Foto: News 13/Google Maps
SAVNET: To nordmenn er savnet etter en dramatisk flyulykke i nærheten Daytona Beach. Foto: News 13/Google Maps Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To nordmenn er savnet etter at et småfly natt til torsdag styrtet nær Daytona Beach i Florida, melder NRK.

Statskanalen får opplysningen bekreftet av daglig leder ved en flyskole.

- Vi får opplyst at det var to norske studenter i flyet, men ikke noe om identiteten, sier han.

Leteaksjon De to satt i et småfly som styrtet i Atlanterhavet klokka 18.30 lokal tid onsdag (0.30 norsk tid). Flyet skal være et ettmotors Cessna småfly av typen 172 Skyhawk.

Kystvakta i Florida opplyser til Dagbladet at den første nødmeldingen kom i går kveld klokka 18.42 lokal tid.

- Vi fikk melding om at et fly hadde styrtet i havet 150 meter fra land, får Dagbladet opplyst.

Ifølge den lokale nyhetskanalen News 13 pågår det nå en massiv leteaksjon etter de to savnede ved hjelpt fra både kystvakten og det lokale politiet. Den amerikanske kystvakta melder at en 47-fots redningsbåt og det 87-fots store kystvaktskipet Kingfisher deltar i redningsaksjonen, melder Orlando Sentinel.

I flammer
Ifølge vitner var småflyet i full brann da det traff vannet, og at det begynte å synke umiddelbart, skriver Wesh.com. Myndighetene melder at de første vitnene begynte å svømme ut mot det styrtede flyet.  Men det skal ha vært for lang avstand. Ifølge myndighetene var sjøen svært kald og med høye bølger.

Kort tid etterpå begynte vrakdeler å drive i land. Man har blant annet funnet to hodestøtter, to hjul og et hodetelefoner.

REDNINGSARBEIDET PÅGÅR: Redningsmannskap, blant annet en helikopterpilot (t.h) deltar i redningsarbeidet. Foto: WESH Orlando
REDNINGSARBEIDET PÅGÅR: Redningsmannskap, blant annet en helikopterpilot (t.h) deltar i redningsarbeidet. Foto: WESH Orlando Vis mer

Redningsmannskaper har også funnet biter av flyvraket som skyllet i land sammen med noen personlige eiendeler. Blant de personlige eiendelene skal det være funnet et lite hefte med flysertifikat, kredittkort og en student-avtale fra en lokal skole, sier kaptein Rich Gardner fra Volusia Beach Patrol.

Dagbladet får bekreftet fra Kystvakta at det er funnet vrakrester som har blitt skylt i land på stranda, blant annet en flydør.

- Betyr det at flyet ble helt ødelagt da det traff havoverflaten?

- Jeg vil ikke spekulere, men det kan virke sånn, opplyser Kystvaktas talsperson overfor Dagbladet.
- Sjansene små for å overleve Han sier til tv-stasjonen WFTV at sjansene for å overleve i det kalde vannet er minimale.

Dykkere forventes å være på plass for å begynne søk etter de to klokka 07.30 lokal tid (13.30 norsk tid) torsdag.
I en ferdiginnspilt telefonmelding fra talskvinne Kathleen Bergen for Federal Aviation Agency (FAA) bekrefter hun at det var to personer om bord på flyet som var på vei fra Sarasota til Daytona. Ved tre-tida norsk tid (22 lokal tid) hadde luftfartsmyndighetene ikke funnet verken vraket eller de savnede, opplyser Bergen, og at det ikke vil bli gitt ytterligere informasjon før i morgentimene lokal tid.

  Øyenvitne: - Kom rett ned TV-kanalen Wesh har snakket med Roger Day, som var den første personen som ringte nødnumret om flyulykka.

- Plutselig kom det et en-motors fly rett ned og bang, rett i vannet, ikke langt fra land. På tre sekunder så jeg vingen stikke opp, og så ingenting, sier Day.

Han forklarer at flyet gikk rett ned, og at det ikke gled gjennom lufta. Flere øyenvitner fikk se det fryktelige synet utenfor New Smyrna Beach.

SØKER ETTER SAVNEDE NORDMENN: Hotellgjesten George Walker, som har tatt dette bildet for WESH Orlando sier han så flyet styrte i havet. Foto: WESH Orlando
SØKER ETTER SAVNEDE NORDMENN: Hotellgjesten George Walker, som har tatt dette bildet for WESH Orlando sier han så flyet styrte i havet. Foto: WESH Orlando Vis mer

- En kvinne kom inn og sa «ring 911». Hun ville vite om det var noen redningsmannskaper fordi hun hadde sett et fly styret i havet, forteller Debbie Fratianni til WFTV.

To personer ringte nødnummeret 91, mens andre løp til stranden. En mann prøvde å svømme ut til vraket, men ble overveldet av de enorme bølgene og dårlig sikt.

Det var veldig tåkete i området da flyet styrtet. Tåken var allerede beveger seg, sier Frattini til tv-stasjonen.

UD ikke underrettet - Vi har ikke noe informasjon om saken, men vil undersøke det gjennom vår ambassade, opplyser pressevakt Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Leder Kristoffer Moldekleiv i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) opplyser til Dagbladet at de ikke vet hvilke studenter det er snakk om.

- Situasjonen er veldig uoversiktelig og uavklart, men vi prøver å holde oss oppdatert og få kontroll på situasjonen. Siden det er natt i USA følger vi saken hovedsaklig gjennom mediene. Vi er i beredskap og frykter det verste, men håper på det beste, sier Moldekleiv til Dagbladet.

Han opplyser at de har kontaktet medlemmene på e-post, men at de avventer telefonkontakt fordi det fremdeles er natt i USA.

FANT HODESTØTTER: Man har funnet hodestøtter og flyhjul etter flyvraket. Men de to nordmennene skal fremdeles være savnet. Foto: News 13
FANT HODESTØTTER: Man har funnet hodestøtter og flyhjul etter flyvraket. Men de to nordmennene skal fremdeles være savnet. Foto: News 13 Vis mer

- Men vi har vært i kontakt med studentpresten i Sjømannskirken, som er i beredskap til å rykke ut og stille opp der hans kompetanse kan være nyttig, sier Moldekleiv.

Dagbladet kommer med mer!

HJUL: Også hjul ble funnet etter flyvraket. Foto: News 13
HJUL: Også hjul ble funnet etter flyvraket. Foto: News 13 Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media