Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn skal hjelpes ut

Nordmenn som ønsker å komme seg ut av Libanon, får mulighet til det på søndag. Da organiserer UD en bussreise ut fra Libanon til Damaskus i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Både Utenriksdepartementet (UD) og ambassaden i Beirut arbeider på spreng for å få kontakt med nordmenn som ønsker å komme seg hjem fra Libanon, sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Anne Lise Dale Sandsten, til Dagbladet.no.

Hun ønsker ikke å kalle det en evakuering.

- Dette er et tilbud om frivillig hjemreise via buss til Damaskus på søndag. Vi sender ned ytterligere personalet til regionen, inkludert til Damaskus, men der har vi et problem i og med at den norske ambassaden brant opp i februar, sier Sandsten.

- Regner dere veien til Damaskus som trygg?

- Situasjonen vurderes hele tiden. Også på søndag vil vi vurdere utreise i lys av sikkerhetssituasjonen, sier Sandsten.

Hun opplyser om at utenriksdepartementet gjør alt de kan for å se til at alle nordmenns behov bnlir ivaretatt. - Vi skal sørge for at de rundt 300 nordmennene som befinner seg i området får den beste assistansen, sier Sandsten.

Samarbeid med andre land

Norsk UD samarbeider også med andre land.

RAKETTER: Israelske raketter treffer Zahrani-broen sør i Libanon i dag. Nå tilbyr UD nordmenn hjelp til å komme seg ut av landet. Foto: Reuters/Scanpix
RAKETTER: Israelske raketter treffer Zahrani-broen sør i Libanon i dag. Nå tilbyr UD nordmenn hjelp til å komme seg ut av landet. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Vi har et etablert samarbeid med Frankrike og arbeider også om ulike løsninger med andre land, forklarer Sandsten.

Hun forteller at Sverige er blant landene Norge samarbeider med i forbindelse med å få hjem nordmenn fra området.

- Svensk UD planlegger å få ut svenker fra krigsområdet med båt til Kypros neste onsdag. Vi ser selvfølgelig på den løsningen også, forteller Sandsten.

Norge holder også kontakt med FN som skal bistå i forbindelse med å få transportert ut nordmenn fra Sør-Libanon.

Sverige

- Sannsynligvis vil det svensker bli evakuert ut med fartøy fra Beirut til Kypros, sier pressetalsmann i svenske UD, Jan Janoius til Aftonbladet.

Et annet alternativ svenske UD har sett på er å ta svenskene ut av landet via landeveien og til Damaskus.

- Men den veien er både delvis ødelagt og farlig, sier Janoius.

image: Nordmenn skal hjelpes ut

Den svenske evakueringen er frivillig og det er personene som evakueres som selv må ta på seg kostnadene for å komme seg hjem til Sverige. Rundt 2000 svenker befinner seg i krigsområdet.

Svenske UD skal ikke sørge for hele reisen hjem, men bare hjelpe dem ut av de farlige områdene.