Nordmenn skal hjelpes ut

Nordmenn som ønsker å komme seg ut av Libanon, får mulighet til det på søndag. Da organiserer UD en bussreise ut fra Libanon til Damaskus i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Både Utenriksdepartementet (UD) og ambassaden i Beirut arbeider på spreng for å få kontakt med nordmenn som ønsker å komme seg hjem fra Libanon, sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Anne Lise Dale Sandsten, til Dagbladet.no.

Hun ønsker ikke å kalle det en evakuering.

- Dette er et tilbud om frivillig hjemreise via buss til Damaskus på søndag. Vi sender ned ytterligere personalet til regionen, inkludert til Damaskus, men der har vi et problem i og med at den norske ambassaden brant opp i februar, sier Sandsten.

- Regner dere veien til Damaskus som trygg?

- Situasjonen vurderes hele tiden. Også på søndag vil vi vurdere utreise i lys av sikkerhetssituasjonen, sier Sandsten.

Hun opplyser om at utenriksdepartementet gjør alt de kan for å se til at alle nordmenns behov bnlir ivaretatt. - Vi skal sørge for at de rundt 300 nordmennene som befinner seg i området får den beste assistansen, sier Sandsten.

Samarbeid med andre land

Norsk UD samarbeider også med andre land.

RAKETTER: Israelske raketter treffer Zahrani-broen sør i Libanon i dag. Nå tilbyr UD nordmenn hjelp til å komme seg ut av landet. Foto: Reuters/Scanpix
RAKETTER: Israelske raketter treffer Zahrani-broen sør i Libanon i dag. Nå tilbyr UD nordmenn hjelp til å komme seg ut av landet. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Vi har et etablert samarbeid med Frankrike og arbeider også om ulike løsninger med andre land, forklarer Sandsten.

Hun forteller at Sverige er blant landene Norge samarbeider med i forbindelse med å få hjem nordmenn fra området.

- Svensk UD planlegger å få ut svenker fra krigsområdet med båt til Kypros neste onsdag. Vi ser selvfølgelig på den løsningen også, forteller Sandsten.

Norge holder også kontakt med FN som skal bistå i forbindelse med å få transportert ut nordmenn fra Sør-Libanon.

Sverige

- Sannsynligvis vil det svensker bli evakuert ut med fartøy fra Beirut til Kypros, sier pressetalsmann i svenske UD, Jan Janoius til Aftonbladet.

Et annet alternativ svenske UD har sett på er å ta svenskene ut av landet via landeveien og til Damaskus.

- Men den veien er både delvis ødelagt og farlig, sier Janoius.

Nordmenn skal hjelpes ut

Den svenske evakueringen er frivillig og det er personene som evakueres som selv må ta på seg kostnadene for å komme seg hjem til Sverige. Rundt 2000 svenker befinner seg i krigsområdet.

Svenske UD skal ikke sørge for hele reisen hjem, men bare hjelpe dem ut av de farlige områdene.