«Nordmenn skal være stolte av Arne»

Mangemilliardær Johann Rupert ble kjent med Arne Næss jr. for nesten tjue år siden. Forretningssamarbeidet utviklet seg til et dypt og nært vennskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAPE TOWN (Dagbladet): - Jeg synes nordmenn skal være stolte av Arne, sier Johann Rupert til Dagbladet.

Den tilbaketrukne forretningsmannen har bygd opp sin formue på gull og diamanter, vin, tobakk og luksusmerkevarer.

I forbindelse med det tragiske dødsfallet til Arne Næss jr. har han ordnet privatfly og limousin for å gi sin gode venn en verdig siste reise.

Mannen som beskriver Næss jr. som en eventyrer og samtalepartner, er en av Sør-Afrikas rikeste og mest beundrede forretningsmenn. Han gir sjelden intervjuer, og lever skjermet bak lukkede murer i Somerset West utenfor Cape Town.

Når han valgte å snakke etter ulykken til Arne Næss jr., var det fordi han ville hedre sin gode venn.

Statussymboler

Familiens store rikdom ble bygd opp av Johanns far, Anton Rupert. Ifølge næringslivstidsskrifter skal familien i dag kontrollere verdier for rundt 10 milliarder norske kroner. Mye av verdiene er bundet opp i selskapet Richemont, som kontrollerer kjente merkevarer som klokker og juveler fra Cartier, ekslusive penner fra Mont Blanc og design fra Alfred Dunhill og Sulka. Dyre luksusvarer som for mange er kjente statussymboler.

Arne Næss jr. og Johann Rupert ble kjent på midten av 1980-tallet i USA da de investerte sammen i noen prosjekter i USA. En handel som seinere utviklet seg til et nært vennskap.

- Det er trist at det endte slik. Man er ikke herre over livet, sier Rupert om ulykken.

Milliardæren, som disponerer privatfly i hangaren på Cape Town International Airport, hjelper nå familien til Næss jr. for at han skal få en verdig avskjed.

Attraktivt vindistrikt

De flotte vingårdene og vinproduksjon er utstillingsvinduet for familien Rupert. Far Anton og søsknene Johann og Hanneli eier alle vinområder i Sør-Afrikas beste vindistrikt. Totalt utgjør vin bare tre prosent av familiens investeringer.

Det var i utkanten av Johann Ruperts vingård, L'Ormarins, at ulykken skjedde. Johann Rupert var øyenvitne til hendelsen. I går fortalte han i Dagbladet om de dramatiske minuttene da vennen ble borte.

Næss jr. og Rupert delte interessene for golf og kulturliv. Hvert år møttes de sammen under Dunhill GolfCup i Skottland.

Beundret av folket

Rupert-familien er kjent som en av de største sponsorene av kulturlivet i Sør-Afrika. Johanns søster Hanneli er også operasanger.

- Vi delte mange interesser. Samtidig var vi også forskjellige, sier Rupert om vennskapet til Næss jr.

Selv om familien tjener store penger på å selge luksusprodukter, lever de selv ganske tilbaketrukket. Faren Anton Rupert, som på folkemunne kalles dr. Rupert fordi han drømte om å bli doktor, kjøpte huset han bor i for 50 år siden. Også Johann Ruper er godt likt i området. Venner og forretningsforbindelser beskriver familien som gjestfrie. Under besøket i Sør-Afrika kjørte Arne Næss jr. rundt i Johann Ruperts Mercedes og bodde hos familien. Kvelden før ulykken satt de sammen og diskuterte historie og verden.

- Arne likte å fortelle. Samtidig var han en slik person som det var lett å snakke med, sier Johann Rupert.

HEDRER SIN VENN: I forbindelse med dødsfallet til Arne Næss jr. har Johann Rupert ordnet limousin og privatfly for å hedre sin gode venn fra Norge og gi ham en verdig siste reise. - Det er trist at det endte slik. Man er ikke herre over livet, konstaterer milliardæren som var vert for Næss jr. de siste dagene han levde.
PÅ BESØK: Johann Ruperts vingård L'Ormarins ligger like under fjellveggen som Arne Næss jr. skulle bestige.