- Nordmenn skjønner ikke at vi er annenrangs borgere

Og norske spisevaner er ikke høyt rangert i verden, sier ekspert som kurser norske Dubai-bedrifter.

 HELLER IKKE FØRSTERANGS:  Asiatiske anleggsarbeidere bygger ny metro i Dubai for den lokale entreprenøren Arabtec. FOTO: MARWAN NAAMANI, AFP/NTB SCANPIX.
HELLER IKKE FØRSTERANGS: Asiatiske anleggsarbeidere bygger ny metro i Dubai for den lokale entreprenøren Arabtec. FOTO: MARWAN NAAMANI, AFP/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Flere av de store norske selskapene som har hjemlige, norske ansatte utplassert på sine avdelinger i andre land, blant annet i Dubai, sender først utenlandsfarerne med familie på kurs i kulturforståelse til firmaet ASC og Njål Andersen i Asker.  

Han har studert blant annet ulandsforståelse og internasjonal strategi.  

- Dubai er den enkleste og mest vestlige inngangen til å jobbe i den arabiske og muslimske del av verden.

- Likevel er det svært mange regler og «koder» som må overholdes for at oppholdet skal bli vellykket både profesjonelt og privat, sier kursholder og gründer Njål Andersen til Dagbladet.

Tyngst for single Generelt er det langt mer krevende for enslige nordmenn enn de som reiser med ektefelle og barn.

- Da er det i praksis hjemmeværende ektefelle som legger til rette for alt det private utenom jobb. Enslige må lære seg en rekke «koder» for privatlivet i tillegg til en  krevende jobb, sier kursholder og gründer Njål Andersen til Dagbladet. 

En norsk kvinne, som har jobbet i Dubai i en årrekke og som bor aleine, sa til Dagbladet i går at hun har funnet seg godt til rette både jobbmessig og privat, og at hun føler seg tryggere der enn i Oslo.

Hun vil ikke stå fram med navn eller presise personalia, annet enn at hun er mellom 30 og 35 år og at hun jobber med salg i hotellbransjen.

- Jeg vil være anonym fordi jeg ikke vil at folk skal prate. Det er et lite samfunn her nede, og ikke vanskelig å finne ut hvem som er hvem, skriver kvinnen til Dagbladet.

- Ikke likeverdige Nordmenn og andre vestlige borgere på jobbopphold blir generelt behandlet veldig godt.  

- Da er det lett å tro at vi er «likeverdige» med de lokale, som bare utgjør om lag 15 prosent av befolkningen.

Dubai har et helt annet hierarki enn her hjemme, og vestlige gjester er i praksis annenrangs borgere. Og hvis du kommer i konflikt med en av de lokale, kan det fort oppfattes som et angrep på hele familien, sier Andersen.  

Det er om lag 5-6 prosent vestlige beboere i Dubai, blant dem 3 000 nordmenn. De store kontingentene av fremmedarbeidere kommer fra India, Pakistan og Bangladesh.  

- Dårlige spisevaner Andersen trekker tre praktiske dagligtemaer som er avgjørende for om nordmenn skal «lykkes» både i forhold til de lokale og andre fremmedarbeidere. 

Det gjelder spisevaner, klær og religion.

- Alle skjønner raskt å spise med fingrene når lokale gjør det. Men våre norske  spisevaner med kniv og gaffel er ikke høyt rangert hos alle andre vestlige borgere.

Satt på spissen er nordmenn mest bevisst av å få maten i munnen rimelig elegant og legger ikke merke til hvordan andre spiser.

 DUBAI MØTER VEST:  Dubais hersker, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, møter Frankrikes president Francois Hollande. Illustrasjonsfoto: JACQUES BRINON, AFP/NTB SCANPIX.
DUBAI MØTER VEST: Dubais hersker, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, møter Frankrikes president Francois Hollande. Illustrasjonsfoto: JACQUES BRINON, AFP/NTB SCANPIX. Vis mer

- Men etter den internasjonale, engelske maneren er en klart definert måte å holde bestikket og bruk av servietten, som raskt blir lagt merke til.

Klær betyr mye mer Og i Emiratene legges det mye mer i korrekte klær til en hver anledning enn vi gjør her hjemme. Hvis noen bommer på antrekk i Norge, rister vi på hodet eller flirer. I Emiratene signaliserer det mye mer, sier Njål Andersen.  

Og han påpeker at det er viktig å vise respekt og interesse for den lokale religionen.  

- Du skal vise respekt, interesse og åpenhet rundt temaet religion, både egen og andres. Og hvis du er ateist, bør du definivt droppe å legge ut hvor håpløst det er å hengi seg til en religion i det hele tatt, sier kurslederen i kulturforståelse.

-Ikke bar hud Malingfabrikaten Jotun i Sandefjord er en av de mest internasjonale norske bedriftene med produksjonsvirksomhet i et 30-talls land.

Jotun har hatt norske ansatte i Dubai siden 1974 - i dag et titalls.

- Våre norske i Dubai har jevnt over trivdes veldig bra. Det har ikke vært noen alvorlige problemer disse årene, sier Jotuns kommunikasjonsdirektør Sverre Knudsen til Dagbladet.

Jotun har en grundig skolering om lokale forhold for ansatte og familier som reiser til Dubai.

Kleskoder er blant dagligtemaer som blir terpet på.

- Vi råder kvinner til ikke å vise mye bar hud eller bar mage andre steder enn på stranda. Og heller ikke menn går i badeshorts på shoppingsenter, påpeker Knudsen.

 I DUBAI SIDEN 1974:  Jotuns kommunikasjonsdirektør Sverre Knudsen. Foto: Jotun.
I DUBAI SIDEN 1974: Jotuns kommunikasjonsdirektør Sverre Knudsen. Foto: Jotun. Vis mer