- Nordmenn skryter av hvor lite de betaler

Fagforeningsveteran sier nordmenn gladelig finansierer slavearbeid, utnyttelse, vold og sexsalg.

UVERDIGE BOFORHOLD: Thor Åge Christiansen, som er organisasjonsarbeider i Fellesforbundet i Østre Agder, reiser ofte rundt og ser uverdige boforhold for utenlandske arbeidstakere. Foto: THOR ÅGE CHRISTIANSEN
UVERDIGE BOFORHOLD: Thor Åge Christiansen, som er organisasjonsarbeider i Fellesforbundet i Østre Agder, reiser ofte rundt og ser uverdige boforhold for utenlandske arbeidstakere. Foto: THOR ÅGE CHRISTIANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Organisasjonsarbeider Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet i Østre Agder har jobbet med sosial dumping siden midten på 1990-tallet, i transportbransjen, landbruket, byggfag, bilverksteder, bilpleie, serveringssteder og næringsmiddelbransjen.

- Jeg har sett en betydelig forverring. Det er blitt betydelig mer råskap og utnytting av mennesker, sier Christiansen til Dagbladet.

- Før var det noen som fikk litt lav lønn, og litt uryddigheter med stillaser og utstyr - nå treffer jeg rein slavehandel,
der folk blir lokket med god lønn i Norge - men ender opp med å leve som slaver uten å få lønn i lange perioder, sier Christiansen. I flere tilfeller skjuler de seg bak familieforhold, og bruker det som grunn til at de ikke betaler lønn.

- Men hovedtyngden får et sted mellom 40 og 90 kroner pr. time hvorav en liten andel av lønna skattlegges til hjemlandet, og ikke til Norge. Resten er rett i lomma uten skatt.
 
- Skryter av hvor lite de betaler Men tvangsarbeid og sosial dumping er avhengig av at det finnes et marked.

- De norske kundene skryter av hvor lite de betaler. Det virker som om det har gått sport i å betale minst mulig, sier Christiansen.

- Det er ikke lenge siden jeg traff en huseier som hadde fått utført noe håndverksarbeid - og som skrøt av å ha fått jobben utført for under en femtedel av hva det ville kostet med en normal norsk lønn.

- Samtidig treffer vi folk som lever under slaveforhold der de bruker ei tilitersbøtte som toalett.

Mafialignende Christiansen trekker fram det litauiske miljøet som spesielt organisert.

- Det er et mafialignende preg over deler av det litauiske miljøet, der ser vi virksomhet som er satt veldig i system.
Hviterussere lever mer under jorda og er vanskelige å finne, det samme gjelder estlendere, sier Christiansen.

Men mennesker fra Østen er kanskje de som blir behandlet verst, sier Christiansen - og trekker fram ett eksempel:

- SLAVEHANDEL: - Før var det noen som fikk litt lav lønn, og litt uryddigheter med stillaser og utstyr - nå treffer jeg rein slavehandel,
der folk blir lokket med god lønn i Norge - men ender opp med å leve som slaver uten å få lønn i lange perioder, sier Thor Åge Christiansen fra Fellesforbundet. Foto: THOR ÅGE CHRISTIANSEN
- SLAVEHANDEL: - Før var det noen som fikk litt lav lønn, og litt uryddigheter med stillaser og utstyr - nå treffer jeg rein slavehandel, der folk blir lokket med god lønn i Norge - men ender opp med å leve som slaver uten å få lønn i lange perioder, sier Thor Åge Christiansen fra Fellesforbundet. Foto: THOR ÅGE CHRISTIANSEN Vis mer

- Jeg har møtt ei dame som jobbet som kokk på et restaurantkjøkken. Hun jobbet 12 timers skift, sju dager i uka, og fikk betalt 60 kroner i timen, noe som er skrekkelig lavt i seg selv - og hun fikk bare lønn for åtte timers arbeid 5 dager i uka. Hun fikk heller ikke lov til å gå på utsida av restauranten, gjorde hun det ble hun banket opp.

LES: Slavesak i rettssystemet (krever abb.)
 
Flaut - Vi opplever også at mange av de østeuropeiske arbeidstakerne vet at det de driver med er ulovlig - men at de også vet at de ikke har noe valg, på grunn av den høye arbeidsløsheten i hjemlandet. De kan velge mellom å jobbe ulovlig, og å ikke jobbe i det hele tatt. De blir utnyttet på en mye mer kraftfull måte enn før, sier Christiansen.

- Tilknyttet disse uverdige arbeidsforholdene er det ganske vanlig med narkotikasmugling, bilslakting, tyverier, hvitvasking, prostitusjon og NAV-svindel. Det er forferdelig at alt dette kan skje i verdens rikeste land, sier han.

Christiansen mener utviklingen i arbeidslivet blir enda mer skremmende da han anser det som enkelt å gjøre betydelige skritt i riktig retning.

- Det gjøres ved å samordne arbeidet i alle kontrolletatene og koordinere arbeidet gjennom et helhetlig arbeidslivstilsyn med ansatte som har den rette kompetansen. Samtidig må det ha sitt utgangspunktet i  politiets organer for å sikre de nødvendige fullmakter og innsyn i taushetsbelagte opplysninger. Vi nordmenn reiser rundt i hele verden og snakker om menneskerettigheter, men klarer ikke å rydde opp i vårt eget lille reir. Det er flaut.
 

JOBBER MED SOSIAL DUMPING: Organisasjonsarbeider Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet i Østre Agder har jobbet med sosial dumping siden midten på 1990-tallet, i transportbransjen, landbruket, byggfag, bilverksteder, bilpleie, serveringssteder og næringsmiddelbransjen. Foto: THOR ÅGE CHRISTIANSEN
JOBBER MED SOSIAL DUMPING: Organisasjonsarbeider Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet i Østre Agder har jobbet med sosial dumping siden midten på 1990-tallet, i transportbransjen, landbruket, byggfag, bilverksteder, bilpleie, serveringssteder og næringsmiddelbransjen. Foto: THOR ÅGE CHRISTIANSEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer