- Nordmenn skryter av hvor lite de betaler

Fagforeningsveteran sier nordmenn gladelig finansierer slavearbeid, utnyttelse, vold og sexsalg.

UVERDIGE BOFORHOLD: Thor Åge Christiansen, som er organisasjonsarbeider i Fellesforbundet i Østre Agder, reiser ofte rundt og ser uverdige boforhold for utenlandske arbeidstakere. Foto: THOR ÅGE CHRISTIANSEN
UVERDIGE BOFORHOLD: Thor Åge Christiansen, som er organisasjonsarbeider i Fellesforbundet i Østre Agder, reiser ofte rundt og ser uverdige boforhold for utenlandske arbeidstakere. Foto: THOR ÅGE CHRISTIANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Organisasjonsarbeider Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet i Østre Agder har jobbet med sosial dumping siden midten på 1990-tallet, i transportbransjen, landbruket, byggfag, bilverksteder, bilpleie, serveringssteder og næringsmiddelbransjen.

- Jeg har sett en betydelig forverring. Det er blitt betydelig mer råskap og utnytting av mennesker, sier Christiansen til Dagbladet.

- Før var det noen som fikk litt lav lønn, og litt uryddigheter med stillaser og utstyr - nå treffer jeg rein slavehandel,der folk blir lokket med god lønn i Norge - men ender opp med å leve som slaver uten å få lønn i lange perioder, sier Christiansen. I flere tilfeller skjuler de seg bak familieforhold, og bruker det som grunn til at de ikke betaler lønn.

- Men hovedtyngden får et sted mellom 40 og 90 kroner pr. time hvorav en liten andel av lønna skattlegges til hjemlandet, og ikke til Norge. Resten er rett i lomma uten skatt.  - Skryter av hvor lite de betaler Men tvangsarbeid og sosial dumping er avhengig av at det finnes et marked.

- De norske kundene skryter av hvor lite de betaler. Det virker som om det har gått sport i å betale minst mulig, sier Christiansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer