Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn slåss mot selvmords-terrorister

Krigen raser utenfor Mosul. IS-terrorister sprenger seg i lufta, mens frivillige norske soldater skyter tilbake.

FULL KRIG:  IS-terrorister har de siste dagene brutt gjennom fronten ved Duhov, nord for Mosul. Harde kamper raser i landsbyene mellom Peshmerga-militsen og terroristene. - Mange er drept, sier den norske elitesoldaten «Mike» som slått sammen med kurderne mot islamistene. Foto: Scanpix
FULL KRIG: IS-terrorister har de siste dagene brutt gjennom fronten ved Duhov, nord for Mosul. Harde kamper raser i landsbyene mellom Peshmerga-militsen og terroristene. - Mange er drept, sier den norske elitesoldaten «Mike» som slått sammen med kurderne mot islamistene. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmannen «Mike» ble trent opp til å bli elitesoldat i Telemark bataljon. Nå kjemper «Mike» og flere andre nordmenn for sine liv i Nord-Irak. Desperate IS-terrorister angriper og sprenger seg selv, og bilene de forsøker å bryte gjennom fronten med, i lufta.

Dagbladet kjenner til flere nordmenn — både etniske nordmenn og nordmenn med kurdisk bakgrunn — som har sluttet seg til den kurdiske militsen Peshmerga. Et par av nordmennene har lang erfaring fra forsvaret — både hjemme i Norge og på utenlandsoppdrag.

- Mange drept - IS kom seg gjennom fronten vår for et par netter siden. Kampene har rast etter det, forteller «Mike» til Dagbladet.

Han er stasjonert i området Duhok noen mil nord for den IS-okkupert storbyen Mosul (i 2008 bodde det om lag 1,8 millioner mennesker i det som Iraks nest største by). Under ledelse av den kurdiske generalen Wahid Kolve slåss «Mike» sammen med lokale frivillige i Duhok Anti Terror Unit.

- Vi er stasjonert helt framme mot IS-terroristene. Angrepet kom om natta. De satte inn det de hadde av ressurser og angrep for fullt med skarpskyttere og selvmordsbombere. Mange er drept og såret, forteller «Mike» til Dagbladet.

KLAPPJAKT :  Peshmerga-soldatene jakter på IS-tereroristene, Foto: Scanpix
KLAPPJAKT : Peshmerga-soldatene jakter på IS-tereroristene, Foto: Scanpix Vis mer

«Mike» forteller at IS-terroristene brøt gjennom fronten flere steder, og at kampene har rast i flere dager.

- Selvmordsbiler -De tok først landsbyen som ligger like bak oss, der min avdeling er stasjonert. Nå har vi kjempet gate for gate for å ta landsbyen tilbake, forteller «Mike», som bekrefter at kampene fortsetter.

Ikke langt fra området hvor den tidligere norske elitesoldaten er stasjonert, ble en amerikansk soldat også drept. Charles Keating IV (31) fra Arizona,var spesialsoldat i  U.S. Navy SEAL og ble drept under kamper mot IS tirsdag.

«Mike» beskriver overfor Dagbladet at det er mange drepte, og flere er såret etter IS-angrepet.

- Om lag 25 selvmordsbiler ble brukt i angrepet mot oss. De kjører fram og sprenger seg i lufta, for å forsøke å ødelegge stillingene våre, slik at de kan komme gjennom.

KJEMPER:  Norske«Mike» slåss ved fronten mot IS. Foto: Privat
KJEMPER: Norske«Mike» slåss ved fronten mot IS. Foto: Privat Vis mer

Internasjonale nyhetsbyråer bekrefter også de harde kampene på fronten mellom den kurdiske Peshmerga-militsen og terroristene fra IS.

Amerikanske helikoptre har bistått de amerikanske spesialsoldatene fra Navy Seal og Peshmerga-militsen for å slå terroristene fra Den islamske stat tilbake.

- Amerikanske helikoptre blir beskutt med raketter. Bombekastergranater med kjemiske midler har også blitt brukt mot oss, forteller «Mike».

- Kjemiske midler Elitesoldaten «Mike» var med da Peshmerga-soldatene i november i fjor  befridde den yezidiske byen Sinjar, hvor Den islamske stat hadde terrorisert befolkningen.

Nå er «Mike» klar for å være med og jage IS-terroristene ut av Mosul.

Dagbladet har ikke fått kontakt med andre nordmennene som har sluttet seg til Peshmerga og er ved fronten, bare noen mil fra den irakiske hovedstaden til Den islamske stat — Mosul.

- På defensiven Kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Mediagruppa ved Forsvarets høgskole, er ikke overrasket over at de hardt pressede IS-soldatene forsøker å slå tilbake.

- ISIL (et annet begrep på IS og Den islamske stat, red.anm.) er på vikende front. Da er det ikke unaturlig at de forsøker på et motangrep, sier kommandørkaptein Gundersen.

- Totalbildet er nå at ISIL er på defensiven både i Syria og Irak. Terroristorganisasjonen sliter både økonomisk og militært, sier Gundersen, som samtidig understreker at situasjonen er uoversiktlig både i Irak og Syria.

- Det er et tidsspørsmål før de to store byene ISIL kontrollerer, Raqqa i Syria og Mosul i Irak, kommer til å falle. Mye tyder på at de har lært av kampene i Kubane, hvor de til slutt ble jaget. Da ble ISIL påført store tap. Både menneskelig, og de mistet mye militært utstyr da kurderne med hjelp av amerikanske styrker beseiret dem i Kubane. Seinere har vi sett at ISIL trekker seg unna når de ser at de ikke har muligheter til å forsvare områdene de har hatt kontroll på, sier Gundersen.

HARDE KAMPER:  Kamper har de siste dagene rast utenfor Mosul, Desperate IS-terrorister kjemper mot den kurdiske Peshmerga-militsen. Foto: Scanpix
HARDE KAMPER: Kamper har de siste dagene rast utenfor Mosul, Desperate IS-terrorister kjemper mot den kurdiske Peshmerga-militsen. Foto: Scanpix Vis mer
FRIGJORT :  «Mike» og Peshmerga-militsen jaget IS ut av yezidiske byen Sinjar i november i fjor. Foto: Privat
FRIGJORT : «Mike» og Peshmerga-militsen jaget IS ut av yezidiske byen Sinjar i november i fjor. Foto: Privat Vis mer
Hele Norges coronakart