Nordmenn spiser for lite grønnsaker...

...og for lite fiber og fisk.

FÅR I OSS FOR LITE: En ny undersøkelse viser at nordmenn får i seg for lite grønnsaker, fiber og fisk, men for mye rødt kjøtt. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
FÅR I OSS FOR LITE: En ny undersøkelse viser at nordmenn får i seg for lite grønnsaker, fiber og fisk, men for mye rødt kjøtt. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nordmenn får i seg for lite frukt og grønt, fiber og fisk viser en ny lands-omfattende kostholds-undersøkelse.

- Det som bekymrer oss mest av disse tre funnene er at nordmenn ikke får i seg nok grønnsaker. Vi vet at et kosthold med mye frukt og grønt kan hjelpe å forebygge hjerte- og karsykdommer og noen former for kreft. Vi ser en tendens til at nordmenn spiser mer grønnsaker enn tidligere, men utviklingen går for sakte, sier Anne Hafstad, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Selv om vi er dårlige til å få i oss nok grønnsaker, viser en ny undersøkelse av norske barn er de sunneste i Europa.

1787 personer mellom 18 og 70 år har svart på undersøkelsen. Kun 15 prosent får i seg den daglige anbefalte mengden grønnsaker. I gjennomsnitt spiser vi 150 gram grønnsaker om dagen, 100 gram under anbefalingene. Det er ingen forskjell mellom menn og kvinner når det gjelder grønnsaker, men kvinnene spiser mer frukt og bær en mennene.

- For lite antioksidanter og k-vitamin Kun 25 prosent får i seg den anbefalte mengden av grove kornprodukter, og vi er heller ikke spesielt flinke til å spise fisk. Mer enn halvparten klarer ikke å få i seg den anbefalte mengden fisk, og mange spiser i tillegg mer rødt kjøtt enn anbefalt. Menn har et betydelig høyere inntak av rødt kjøtt en kvinner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer