Nordmenn stadig mer skeptiske til USA

To av tre nordmenn har fått et mer negativt syn på USAs politikk det siste året, viser en meningsmåling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålingen, som er utført av Opinion for Aftenposten, viser samtidig at skepsisen til president George W. Bushs politikk har økt markant bare på tre måneder.

Mens 40 prosent av de spurte i en tilsvarende måling utført på ettårsdagen for terrorangrepene 11. september mente at deres syn ikke var endret, sier bare 28 prosent det samme nå. De misfornøyde er i flertall blant alle de politiske partienes velgere.

USAs ambassadør John Doyle Ong ønsker ikke å kommentere tallene direkte, men mener ifølge Aftenposten at folk her i landet bør la USAs tidligere velgjerninger komme landet til gode i dagens situasjon.

- Jeg vil tro at det er mange nordmenn som husker hva mitt land sto for under andre verdenskrig, som minnes Marshall-planen og de lange, mørke årene under den kalde krigen. Våre handlinger den gangen bør være en indikasjon på at våre motiver i dag verken er selviske eller misforståtte, sier ambassadør Ong til avisen.

Førsteamanuensis Ole Moen ved Universitetet i Oslo mener man må tilbake til motstanden mot USAs krigføring i Vietnam for å finne like brede og sterke antiamerikanske stemninger som nå.

- Det var jo en enorm sympati for USA etter 11. september, men den har landet siden skuslet bort. USA er blitt mer arrogant som følge av sin militære suksess i Afghanistan, sier USA-kjenner Moen.

(NTB)