Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn stadig mindre bekymret for terror

Nordmenns frykt for terrorisme og terrorangrep blir stadig mindre, viser nye tall fra Forsvarets innbyggerundersøkelse.

TERROR: Nordmenn bekymrer seg stadig mindre for terror. Her fra den nasjonale kontraterrorøvelsen i Oslo i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
TERROR: Nordmenn bekymrer seg stadig mindre for terror. Her fra den nasjonale kontraterrorøvelsen i Oslo i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 2014 til 2015 steg nordmenns terrorfrykt med 10 prosentpoeng. I 2016 økte den ytterligere før den begynte å falle. I Forsvarets ferske undersøkelse oppgir 34 prosent at de er «meget» eller «ganske» bekymret for terrorisme eller terrorangrep.

Oppgangen i 2015 kan trolig forklares med flere store terrorangrep i Europa, som økte bekymringen også i Norge. Nå har bekymringen blitt mindre to år på rad.

- Det er vanskelig for meg å si hvorfor. Terrorangrep er politiets oppgave å håndtere, og Forsvaret kan yte bistand etter politiets anmodning, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til NTB.

Bekymring for cyberangrep var den største bekymringen blant befolkningen i 2017, ifølge undersøkelsen, som ble utført for første gang i 2011. 15 prosent er «meget bekymret» for angrep på IKT-nettverk, mens 34 prosent er «ganske bekymret». Bare 8 prosent svarer at de ikke er bekymret.

Også bekymringen for kriminalitet og vold i samfunnet større enn terror, viser årets måling. 44 prosent er «meget» eller «ganske» bekymret for det.

Nedgang har det også vært i bekymringen for krig eller angrep på norsk jord. 5 prosent er meget bekymret, mens 13 prosent er ganske bekymret.

- Svarene på dette spørsmålet har variert over tid og var på sitt høyeste i 2015, men er nå tilbake på nivået fra årene før det. Årsaken til resultatene her har nok med det som skjer i verden rundt oss å gjøre, sier Bruun-Hanssen.