– Nordmenn står bak hvalsabotasjen

Den kjente hvalfangstaktivisten Paul Watson sier til Dagbladet at det er nordmenn som har tatt på seg ansvaret for senkingen av hvalfangstskuta «Willassen senior».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Natt til fredag 31. august sank hvalbåten «Willassen senior» ved kai i Svolvær på uforklarlig vis. Nå sier den mystiske dyreverngruppa Agenda 21 at de senket båten. Denne gruppa har tidligere tatt på seg ansvaret for flere liknende aksjoner.

– Jeg kjenner til dem. De er fra Norge og har hold på i en ti års tid, sier Paul Watson til Dagbladet. Han har selv utført flere sabotasjeaksjoner mot hvalfangst i Norge.

– De har holdt seg i ro en stund, men jeg ble glad da jeg hørte at de hadde senket et skip, sier han.

Tirsdag ble det lagt ut en erklæring på det ytterliggående dyrevernmagasinet Bite Backs hjemmeside, der gruppa hevder å ha senket «Willassen senior» for å feire at Island slutter med kommersiell hvalfangst. Senkingen skal ha foregått ved at gruppa fjernet et kjølerør fra maskinen og åpnet saltvannsinntaket på «morderskipet».

Politiet sier samtidig at de er sikre på at båten sank som følge av sabotasje. Agenda 21 dediserer senkingen av «Willassen senior» til minnet om den utdødde delfinen i Changelva i Kina, «som aldri igjen vil svømme gjennom vannet på vår blå planet».

Grupperingen har tidligere tatt på seg ansvaret for to alvorlige sabotasjeaksjoner i Norge i 1997: Fangstskuta «Elin-Toril» ble forsøkt senket i Lofoten og båten «Senet» ble satt fyr på i Fredrikstad.

Tidlig mistanke

I 1998 hadde Aftenposten telefonkontakt med en ukjent mann som hevdet han representerte Agenda 21. Mannen snakket østlandsdialekt og advarte mot flere aksjoner mot hvalfangst.

SABOTASJE: Hvalfangstskuta «Willassen senior» sank ved kai i Lofoten. Foto: Roy Charlsen/Scanpix
SABOTASJE: Hvalfangstskuta «Willassen senior» sank ved kai i Lofoten. Foto: Roy Charlsen/Scanpix Vis mer

På Bite Backs hjemmeside skryter militante dyrevernere av gjennomføringen av en rekke sabotasjeaksjoner. I tillegg til å ta på seg ansvaret for senkingen, hevder de blant annet å ha tent på biler til ledere i legemiddelfirmaer, ødelagt jakttårn og sabotert kyllingfarmer.

Politiet hadde tidlig mistanke om at hvalbåten slett ikke hadde sunket av seg selv, og ifølge NRK mener de seg sikre på at den er blitt utsatt for sabotasje.

– Natt til torsdag var dykkere inne i båten og gjorde funn som indikerer at båten ikke har gått ned gjennom ytre skader, men gjennom menneskelig påvirkning, sier politiinspektør Kjetil Woldstad ved Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK Nordland.

Terror

Reder Hans Magne Willassen (48), den ene av de to brødrene som eier båten, er forferdet over sabotasjemistanken.

– Vi er sjokka, dette er helt ubegripelig for oss og kommer uten forvarsel. Det har ikke vært noe terrorbilde med hensyn til hvalfangst på 12–15 år, sier Willassen til Dagbladet.no.

Norske miljøorganisasjoner fordømte i går aksjonen.

– Dagens norske småhvalfangst er en bærekraftig høsting av ressursene i havet, og vi har ingen forståelse for aksjoner mot den. Et angrep på dagens hvalfangst langs norskekysten har ingenting med miljøvern å gjøre, heter det i en uttalelse fra miljøorganisasjonene Natur og Ungdom, Bellona og Norges Naturvernforbund.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer