Nordmenn stjeler for 250 millioner før jul

Og tjuvgodset havner under juletreet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Desember er årets mest hektiske måned for butikktyver og vektere. Folk stjeler mer, og flere blir tatt for tyveri enn ellers i året.

- Mange prøver å få sympati ved å si at det er julegaver de har stjålet. Det er unektelig ganske trist når man tar foreldre som har stjålet leker til ungene sine, men vi må forholde oss til det på vanlig vis, sier vekter Bård Rimfrost ved Byporten shoppingsenter i Oslo til Dagsavisen.

En kvart million

En ny prognose fra Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), viser at det vil bli stjålet for 252 millioner kroner i desember i år.

Det er særlig populære julegaver, som eksklusivt undertøy, CDer, dyre mobiltelefoner, vinterjakker, og motegaver som iPod som stjeles før jul.

- Enkelte vaktselskap sier de i snitt tar ti prosent flere tyver i desember enn i andre måneder, sier Thor Martin Bjerke, sikkerhetskoordinator i HSH til Dagsavisen.

Han mener dette er en følge av et høyere antall kunder, men også av økt vakthold. I snitt har de store sentrene 30 prosent mer vakthold i ukene før jul.

Stjeler til venner

JULEGAVETYVERI: Det er særlig populære julegaver som eksklusivt undertøy og iPoder som stjeles før jul. Foto: Scanpix
JULEGAVETYVERI: Det er særlig populære julegaver som eksklusivt undertøy og iPoder som stjeles før jul. Foto: Scanpix Vis mer

Avdelingssjef i vaktselskapet Securitas Per Brodahl mener ungdom ofte stjeler julegaver.

- Det er veldig vanlig at ungdom får penger hjemmefra for å kjøpe julegaver til vennene. Så bruker de pengene på andre ting, og stjeler gavene i stedet, sier han.

Statistisk sentralbyrå spår at nordmenn vil handle for over 40 milliarder i desember. Det er en økning på over 30 prosent fra månedene i resten av året, så trass julegavetyveri må desember sies å være en bra måned for handelsnæringen.

Nordmenn stjeler for 250 millioner før jul