Nordmenn stjeler for 3,5 milliarder i året

Kosmetikk og dyr mat blant tyvenes favoritter

STJELER DAGLIGVARER: I tillegg til "høyrisiovarer" som klær og elektronikk, stjeler nordmenn dagligvarer som er lette å ta med seg.
Foto: TORBJØRN Grønning / Dagbladet
STJELER DAGLIGVARER: I tillegg til "høyrisiovarer" som klær og elektronikk, stjeler nordmenn dagligvarer som er lette å ta med seg. Foto: TORBJØRN Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):Nordmenn stjeler for 3,5 milliarder kroner i året, 1165 kroner per husstand. Det viser undersøkelsen Global Retail Theft Barometer (GRTB) utført av varesikkerhetsaktør Checkpoint Systems som ble offentliggjort tirsdag.

Dyre og små varer som er lette å ta med seg er tyvenes favoritter. Elektronikk, kosmetikk, alkohol og smykker forsvinner oftest fra butikkhyllene. Byggevarer er også populære. Mer enn 25 prosent av disse varene er ikke tyverisikret.

- Det blir dyrere for forbrukeren og regningen ender opp hos kundene. Butikkene må enten gjøre noe med egne kostander eller sette opp prisene, og da gjøres ofte det siste, sier Eirik Øhlschlägel, daglig leder i Checkpoint Systems
 
Svenskene verst i Norden Hos søta bror stjeles det for 531 millioner euro, noe som tilsvarer rundt 4,4 milliarder norske kroner. Dette er høyest i Norden. I Europa er det russerne som nasker aller mest, med en svinnrate på 1,61 prosent.

De baltiske stater og Tyrkia er også blandt verstingene. I Europa forøvrig skyldes 47,8 prosent av svinnet butikktyverier. Resten av svinnet skyldes egne ansatte, interne feil og levrandørfeil.

Snillere ansatte I motsetning til tidligere, ser tyverier blant ansatte ut til å ha gått betydelg ned, mens antallet butikktyverier har økt siden fjoråret. Totalt er det en nedgang på 3,8 prosent i svinn.

Samtidlig som svinnet går ned, blir også flere tyver pågrepet både på verdensbasis og i Norge. 6,2 millioner tyver har blitt tatt globalt i år. Tallene for Norge er ikke kjent, men også her til lands ser vi den samme utviklingen.

- Grunnen til at antall tyverier har gått ned og antall pågrepne har gått opp, er at det har blitt satset mye mer på forebyggende sikkerhetstiltak, sier Øhlschlägel.

Flere varer blir merket, og det investeres stort i sikkerhetspersonell.

Allikevel stjeles det for 87,5 milliarder euro, noe som tilsvarer 725 milliarder norske kroner.

 NYE TYVERITRENDER: Eirik Øhlschlägel fra Checkpoint Systems.  Foto: Helle Wensberg Holte
NYE TYVERITRENDER: Eirik Øhlschlägel fra Checkpoint Systems. Foto: Helle Wensberg Holte Vis mer