Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn støtter Frp's store innflytelse på regjeringens asylpolitikk

Over halvparten av de spurte mener Frp har passe eller for lite innflytelse på regjeringens asyl- og flyktningpolitikk.

FÅR STØTTE: TIrsdag besøkte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug syriske Gazal (6), Gaith (3) Geath (1) og moren Manal i den norskstøttede flyktningleieren i Elaionas i Aten. Nå stiller norske velgere seg bak Frp's innflytelse på regjeringens asylpolitikk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FÅR STØTTE: TIrsdag besøkte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug syriske Gazal (6), Gaith (3) Geath (1) og moren Manal i den norskstøttede flyktningleieren i Elaionas i Aten. Nå stiller norske velgere seg bak Frp's innflytelse på regjeringens asylpolitikk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): 38 prosent av de spurte mener Frp har en passe innflytelse på regjeringens asyl- og flyktningpolitikk, og 15 prosent mener de har for liten innflytelse.

Dermed stiller over halvparten av velgerne seg bak Frp's politikk og gjennomslaget de får. 40 prosent mener Frp har for mye innflytelse.

- Det er overraskende mange som mener at partiet med den strengeste politikken på dette området har for lite eller passe innflytelse. Dette er tall som Frp må være fornøyde med, sier Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Dagbladet.

- Høy tillit Frp hadde landsmøte denne helga, og partileder Siv Jensen mener målingen viser at det er et solid flertall i det norske folk for den innstrammingen av asyl- og innvandringspolitikken som Frp og regjeringen har lagt fram for Stortinget.

- Målingen viser også at vi har høy tillit. Folk ser at vi har kontroll i en situasjon som er veldig krevende med økende migrasjon i Europa, sier Jensen til Dagbladet.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug blir ikke overraskende glad når Dagbladet presenterer tallene.

 - Dette forteller at mange er fornøyde med politikken vi fører på dette området, og at folk er enige i at vi er nødt til å gjøre grep for å sikre en bærekraftig innvandrings- og asylpolitikk, sier Listhaug.  

Ser til Sverige Statsråden tror en av årsakene til den brede støtten er at mange nordmenn har fulgt med på utviklingen i Sverige.  

- Folk ser utfordringene Sverige nå står i etter å ha tatt i mot 160 000 flyktninger bare i fjor, og de er opptatt av at Norge ikke skal komme i samme situasjon. Hvor mange som skal integreres vil ha noe å si for hvor godt vi lykkes.  

ASYLMAKT: Partileder og finansminister Siv Jensen og integreringsminister Sylvi Listhaug er to tydelige stemmer som fronter Frp's og regjeringens asylpolitikk. Velgerne støtter posisjonen og innflytelsen statsminister Erna Solberg har gitt dem på dette saksområdet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
ASYLMAKT: Partileder og finansminister Siv Jensen og integreringsminister Sylvi Listhaug er to tydelige stemmer som fronter Frp's og regjeringens asylpolitikk. Velgerne støtter posisjonen og innflytelsen statsminister Erna Solberg har gitt dem på dette saksområdet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Listhaug sier hun blir gledelig overrasket over tallene, men forteller også at hun har merket støtten i lang tid.  

- De siste månedene har jeg fått masse brev, blomsterbuketter, e-poster og engasjerte folk som gir meg et klapp på skulderen. Det gjelder og folk som stemmer på andre partier. Jeg vil takke for denne støtten - den er viktig, spesielt når det er blåser litt ekstra mye.

Venstre-leder Trine Skei Grande har tidligere kritisert Erna Solberg for å gjøre knefall for Frp i asylpolitikken. Johannes Bergh mener de ferske tallene er påfallende fordi det viser at også velgerne til andre partier enn Høyre og Frp er fornøyd med Frp's innflytelse. 

- På den ene siden har det alltid vært sånn at befolkningen ønsker en strengere innvandringspolitikk enn det mange av partiene står for. Men det har vært et skifte i opinionen det siste året som tydelig kommer Frp til gode.

Hard kritikk Samtidig som flertallet viser sin støtte til politikken, har Listhaug selv fått mye kritikk som innvandrings- og integreringsminister.

Hun er blitt kritisert av opposisjonen for sin harde retorikk, organisasjoner har karakterisert politikken som uverdig og forskere mener hun misbruker forskningsresultater.

40 prosent av de som har svart mener da også at hun og Frp har for mye innflytelse på asyl- og flyktningpolitikken i Norge.  

- Sånn vil det alltid være i et spørsmål med mye følelser. Da jeg var i Hellas og så barn leve under de forholdene som er i mottakene, så er det klart det går inn på meg. Jeg har to barn selv, og jeg som alle andre ønsker å hjelpe.  

- Stortinget har vært opptatt av et bredt forlik i asyl- og integreringsspørsmålet. Hadde det ikke da vært gunstig med en enda bredere støtte for politikken regjeringen fører?  

- Når over halvparten av befolkningen sier at vi har passe innflytelse — eller burde hatt mer — så mener jeg vi har funnet en bra balanse. Det vil alltid være noen som er uenige.

- Populær regjering SV innrømmer at venstresiden har en jobb å gjøre med å skape et tydelig alternativ.

- SV har markert seg ved å stå utenfor forlikene på Stortinget, men vi utfordrer de andre partiene til å bli tydeligere. Vi må ha et klart alternativ til politikken dagens regjering fører, og vi må ta på alvor at vi har en regjering som er relativt populær, sier SVs partisekretær Kari Elisabeth Kaski.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!