ØKT INTERESSE: Stadig flere er opptatt av å ta vare på seg selv når de ferdes i fjellet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
ØKT INTERESSE: Stadig flere er opptatt av å ta vare på seg selv når de ferdes i fjellet. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

Nordmenn strømmer til førstehjelpskurs

Folk står i kø for å lære mer om fjellferdsel og førstehjelp.

(Finansavisen): Norsk Fjellmedisinsk Selskap har arrangert førstehjelpskurssiden 2002. Ifølge Finansavisen har selskapet aldri hatt flere på venteliste enn i år.

Det kjøres brattere og fortere

- Det er nok flere som drar på spenstigere turer nå enn det var for bare få år siden. I toppturmiljøet har det nærmest vært en utstyrsrevolusjon. Det kjøres brattere og fortere, og samtidig er mange opptatt av å ta vare på seg selv, sier styremedlem Øyvind Thomassen i Norsk Fjellmedisinsk Selskap til Finansavisen.

Organisasjonen samlet nylig rundt 150 personer til et helgekurs i fjellmedisin i Ål i Hallingdal. I år måtte 40 personer ta til takke med en plass på ventelisten. Fjellmedisinkurset er i utgangspunktet tilrettelagt for alle som er opptatt av fjellferdsel og førstehjelp, og samler alt fra lekfolk til ambulansepersonell.

- Arrangementet har aldri tidligere vært så populært som nå. Det er et svært vidt spekter av deltakere, og det beriker diskusjonene at både guider og leger deltar, sier Thomassen til Finansavisen.

Stor interesse

Lars Oma var i likhet med Thomassen blant foredragsholderne i kurshelgen. Han mener det er svært positivt at interessen for arrangementet er så stor.

Han kom nylig tilbake til Norge etter en periode i luftambulansetjenesten i Australia. Han har dessuten bakgrunn fra Langfjella Alpine Redningsgruppe og har gjennomført en rekke ekspedisjoner til fjellområdene i Himalaya, og jobber i dag som anestesilege ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.

- Hvor flinke er nordmenn i fjellmedisin?

- Generelt opplever vi nok at kunnskapsnivået er relativt høyt i Norge, men det er alltids behov for å terpe. Vi er dessuten vokst opp med fjellvettreglene og har en viss, sunn innsikt i hva det dreier seg om å bruke fjellet, sier Oma til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Meglerhus stokker om – anbefaler ti aksjer
Optimistiske analytikere spår aksje opp 55 prosent