Marbella:  Nordmenn står for 20 prosent av boligomsetningen i den spanske byen Marbella så langt i år.
Marbella: Nordmenn står for 20 prosent av boligomsetningen i den spanske byen Marbella så langt i år.Vis mer

Nordmenn strømmer til Spania igjen

Nordmen som blar opp skaper rush av boligkjøp i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Det har løsnet skikkelig på etterspørselen, vi er på «pre-crisis-nivåer» for nordmenn, sier adm. direktør i DNB Luxembourg, Håkon E. Hansen til Finansavisen.

- Antallet låneforespørsler har hittil i år økt med 40 prosent. Målt i euro har vi lånt ut 47 prosent mer enn i samme periode i fjor, fortsetter han.

DNBs filial i Luxembourg betjener kunder bosatt utenfor Norge. Dermed er ikke nødvendigvis Hansens tall ifølge avisen synonymt med den generelle aktiviteten, men et godt mål på interessen og viljen til å kjøpe bolig i utlandet.

Økt Spania-fokus Og det er Spania som er magneten.

- Nordmenn står for 20 prosent av omsetningene i Marbella i år. Det er det området i Spania med flest utenlandske boligeiere, sier Hansen til Finansavisen.

- Vi opplever en kraftig dreining mot Spania. 75 prosent av forespørslene vi får er derfra. Tidligere var det 65/35 i fordel av Spania, sier Hansen, som i dag har et totalt volum på 400 millioner euro i utlån til nordmenns utenlandsdrømmer.

Ingen prisoppgang DNB Luxembourgs spanske kunder kjøper ifølge avisen i snitt for 300.000 euro i Marbella - 2,5 millioner kroner - og det er stort sett leiligheter det går i.

- Selv om kjøpsvolumet har tatt seg kraftig opp, har jeg ingen tro på rask prisoppgang. Jeg har stor respekt for at det er én million tomme leiligheter i landet, så interesserte nordmenn har ikke dårlig tid. Er du i markedet, tror jeg likevel ikke at det er et dårlig tidspunkt å kjøpe på. Vi mener at markedet har flatet ut. Det blir neppe mye billigere, men jeg tror heller ikke på stor økning på kort sikt, sier Hansen.

Flere nyheter Skattefritt liv i ferieparadis
- Her er det for få luksusboliger
Smell for skatteetaten