Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn sultestreiket i tsjekkiske fengsler

De norske Praha-aktivistene som i dag ble løslatt fra tsjekkisk fengsel ble behandlet så dårlig at de gikk til sultestreik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hun virket ganske forbanna. Og sulten, sier Jens Ingvald Olsen til Dagbladet.no, om sin datter Sigrid Berg (22).

Han snakket med henne like etter at hun ble løslatt fra Balkova-fengselet i Pilsen ved den tysk-tsjekkiske grensen.

De flere hundre arresterte demonstrantene, derav flere nordmenn, skal ha fått røff behandling av vokterne, og ikke fått ringe ut fra fengselet eller snakke med advokat eller tolk. Den første natten måtte mange overnatte ute i bakgården på en politistasjon i Praha. I går gikk mange til sultestreik i protest mot forholdene.

- Men Sigrid er ved godt mot. Hun er vant til å ta vare på seg selv, sier Olsen.

Han ble informert om at datteren og hennes tvillingbror Tore (22) ble arrestert gjennom en tekstbeskjed fra Tore onsdag morgen. Da Olsen selv ringte ambassaden i Praha kjente de ikke til at noen nordmenn var arrestert.

- Jeg har bare hørt fra dem en gang siden, og har selv måttet ringe Utenriksdepartementet for å få den informasjonen jeg har blitt lovt. Ambassaden i Praha har framstått som passive i forhold til tsjekkisk politi.

Ambassadesekretær Allan Groth ved den norske ambassaden i Praha mener de ikke har opptredt passivt.

- Det er en påstand Olsen selv får stå for, sier Allan Groth til Dagbladet.no.

Han hevder det har vært vanskelig for ambassaden å holde rede på hvilket fengsel de norske til enhver tid har vært. Nordmennene skal ha blitt flyttet rundt på forskjellige fengsel i Praha-området. Av de seks nordmennene som har vært arrestert har fem sittet sammen, mens sistemann har sittet for selv.

Ambassadesekretær Groth sier at ambassaden gjerne skulle ha fått tid å snakke mer med de pårørende, men har prioritert å hjelpe de arresterte demonstrantene.

- Det har vært hektisk. At det har vært 100 telefoner fra media de siste 48 timer, det er jeg sikker på, sier Groth.

INGEN KJÆRE MOR: Flere demonstranter forteller om hardhendt politi.