IKKE FORNØYD: Finansnæringens Fellesorganisasjon er misfornøyde med antallet svindler. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
IKKE FORNØYD: Finansnæringens Fellesorganisasjon er misfornøyde med antallet svindler. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Nordmenn svindler mer med livsforsikring

Forsikringsselskapene avslører stadig større svindelsaker innen livsforsikring. I fjor avslo selskapene krav på til sammen 322 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av dette utgjorde utbetalinger av livsforsikring 207 millioner kroner, 42 millioner mer enn året før, viser den siste svikrapporten til Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

- Mange er svært kreative for å prøve å svindle til seg millionbeløp, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i FNO.

Selv om svindel innen livs- og personforsikring står for den største delen av beløpene, gjelder de fleste sakene skadeforsikring. Mye av forklaringen er at det er langt flere avtaler og forsikringssaker i skadeforsikring enn i livsforsikring.

Nesten 50 prosent av sakene dreier seg om forsøk på svindel med bilforsikring.

- De som svindler med bilforsikringen prøver å kamuflere dette på mange ulike måter. Arrangerte biltyverier og arrangerte kollisjoner er blant de vanligste metodene. I tillegg kommer blant annet bilbranner og dumping i øde fjorder og vann, sier Neverdal.

Mens noen gjør seg til svindlere for noen skarve hundrelapper, prøver andre å svindle selskapene for flere millioner kroner, ifølge Neverdal. Strafferammen for forsikringssvindel er inntil seks års fengsel.

(NTB)