REKORDSVINDEL: Arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV) avdekket anmeldte svindel for totalt 189 millioner kroner i fjor, det høyeste beløpet noen gang. Foto: Morten Holm / Scanpix
REKORDSVINDEL: Arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV) avdekket anmeldte svindel for totalt 189 millioner kroner i fjor, det høyeste beløpet noen gang. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Nordmenn svindlet NAV for rekordbeløp

1358 ble anmeldt i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NAV anmeldte 1358 personer for svindel av totalt 189 millioner kroner i fjor. Dette er det høyeste svindelbeløpet Arbeids- og velferdsetaten har avdekket noen gang, og tilsvarer i snitt 139 000 kroner per anmeldte person.

Økningen skyldes at «betydelig flere er meldt for svindel av dagpenger, sykepenger og stønad til enslige forsørgere», ifølge en pressemelding. Rundt tre fjerdedeler av svindelsakene og -beløpene gjelder disse tre tilskuddene. 

- Vi har ikke belegg for å si at det er flere som svindler til seg trygd, men vi har hatt en styrket innsats og vært mer målrettet i arbeidet. Spesielt gjelder dette mot svindel av stønad til enslige forsørgere og sykepenger. Det er noe vi har prioritert de siste åra. Vi har dessuten tatt i bruk en ny kontrollmetodikk, sier direktør i NAV kontroll, Magne Fladby, til Dagbladet.

Mange nye saker Til sammenlikning ble 1435 personer anmeldt for trygdesvindel i 2009 og bare 975 i 2010, ifølge misbruksstatistikken. Oslo, Rogaland og Nordland ligger på svindeltoppen, med henholdsvis 195, 135 og 108 anmeldte saker i fjor.

Den største økningen er innen svindel med sykepenger. 108 personer ble anmeldt for dette i fjor, en oppgang på 38 sammenliknet med året før. Beløpet er nesten doblet, fra 15 millioner i 2010 til 27 millioner i 2011.

Økningen skyldes i «stor grad en mer målrettet kontrollmetode for å avdekke saker den sykemeldte og/eller arbeidsgiver har oppgitt uriktige opplysninger om inntekt», ifølge NAV. Fladby tror at svindeltallene vil fortsette å være høye.

- NYE METODER: Direktør i NAV kontroll, Magne Fladby, sier de har intensivert jakta på trygdesvindlere de siste åra. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
- NYE METODER: Direktør i NAV kontroll, Magne Fladby, sier de har intensivert jakta på trygdesvindlere de siste åra. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Vi forventer at vi vil avdekke enda mer framover, og få høye tall også neste år. Vi har flere titalls sykepengesaker på gang allerede, sier Fladby.

Stikker av med dagpengene Dagpengesvindel utgjør det største totalbeløpet. Her ble det svindlet for 78,5 millioner kroner i fjor, en oppgang på 70 prosentpoeng fra 2010. 70 av de 94 meldte sakene på utlandsområdet dreier seg om svindel med dagpenger, hvor personer hevder at de bor i Norge.

- Det er lov å ta med seg dagpenger til utlandet i inntil tre måneder etter avtale med NAV. Flere av de anmeldte personene har vært utenlands i over ett år, uten å melde ifra, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad en pressemelding.