Nordmenn sykere i finanskrisetider

Sykefraværet øker.

SYK AV KRISE: Finnanskriserammede næringer blir også rammet av syke arbeidere. FOTO: SCANPIX
SYK AV KRISE: Finnanskriserammede næringer blir også rammet av syke arbeidere. FOTO: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Tall fra statistisk sentralbyrå viser at det legemeldte fraværet gikk opp fra 6,2 til 6,4 prosent. Det egenmeldte sykefraværet holdt seg uendret på 1,2 prosent.

Sykefraværet er omtrent på samme nivå som i 2001, da avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv ble inngått, melder SSB.

Vekst i kriserammede næringer
Næringene som merker størst vekst i sykefraværet er de som i størst grad er påvirket av finanskrisa.

Det totale sykefraværet for menn vokste med 7,6 prosent, for kvinner var veksten på bare 0,8 prosent. Men fremdeles er nivået på sykefraværet for menn lavere enn for kvinner.

Aust-Agder og Telemark var fylkene hadde størst økning med 10,4 og 8,3 prosent. I Finnmark falt sykefraværet med 3,6 prosent, men har fremdeles det høyeste fraværet med sine 9,6 prosent. Rogaland har lavest sykefravær med 6,2 prosent.

59,1 prosent av alt sykefravær varte i mer enn 31 dager i løpet av siste kvartal 2008. I begynnelsen av 2009 ligger andelen på samme nivå.

Nedgang for eldre kvinner, oppgang for yngre
Sykefraværet falt for kvinner mellom 45 og 66 år. Størst nedgang hadde 55-59-åringene, med 4,2 prosent, melder SSB. De yngste kvinnene hadde derimot en vekst, der økningen er størst for 20-24-åringene, med 6,3 prosent.

Det legemeldte sykefraværet for menn økte i de fleste aldersgruppene, til forskjell fra kvinnene. Den største veksten hadde de middelaldrene mennene(45-49-åringene), med 10,2 prosent. 30-34-åringene kommer rett etter, med 10,1 prosent.