Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn til Syden i 1998

Hver tredje nordmann over 15 år - det vil si vel 1,3 millioner mennesker - ønsker seg på chartertur til Syden i år, viser en undersøkelse som Markeds- og Medieinstituttet (MMI) har gjort for Ving Norge AS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatet er nok i noen grad preget av et ønske, mer enn noe som resulterer i en faktisk handling. Derfor vurderer charterbransjen det som mest sannsynlig at vel 820 000 - vel 40 000 flere enn i 1997 - vil realisere sydenferie-drømmen i år.

- Det vil si så fall være ny rekord for sydenreiser i Norge. Overraskende nok ønsker de fleste å reise om høsten. Dessuten blir kortere ferier - spesielt til europeiske storbyer - stadig mer populært, sier administrerende direktør Petter Asperud i Ving AS til NTB.

Men, fortsatt er det vel 40 prosent som finner det meget lite sannsynlig at de kommer til å reise på charter i år. Dette dreier seg om folk over 60, og blant de som har inntekt under 200 000 kroner.

USA øverst

Som ved tilsvarende undersøkelse i fjor, er det 19 prosent av befolkningen som ser på USA som det mest ettertraktede charterreisemål. På de neste plassene kommer Hellas med 16 prosent - 2 prosent flere enn i fjor - og Kanariøyene med 11 prosent, som i fjor.

Ellers foretrekkes Italia og Spania hver med 7 prosent, og Mallorca og Kypros med 5 prosent. Det er verd å merke seg at hele 21 prosent - 3 prosent færre enn i fjor - har ønskemål for charterreisen ut over de «faste» stedene i USA og Europa, og her kommer blant annet Østen inn.

Storparten av de spurte kan tenke seg å reise på chartertur i perioden januar til november, men ellers er det nokså lite som i prinsippet skiller de ulike månedene, går det fram av MMI-undersøkelsen.

Kvinnene bestemmer

Ønske om charterferie i USA kommer i første rekke fra menn. Kvinner foretrekker Hellas.

- Det kan dermed tyde på at det er kvinnene som bestemmer hvor charterreisen skal gå. Husk på at ifølge reisestatistikken er det fire til fem ganger så mange nordmenn som reiser til Hellas som til USA, sier Asperud.

Til Kanariøyene er det de eldste som ønsker å reise. Tallene fra 1976 antydet at det var dem med lavest inntekt som foretrakk dette reisemål, mens man nå ser noenlunde lik interesse for alle med unntak av dem som har familieinntekt over 400 000 kroner. De er nå mindre interessert i Kanariøyene enn før, sier Asperud.

Storbyferie

28 prosent av de spurte i MMI-undersøkelsen svarte at de fant det sannsynlig at de vil dra på storbyferie i løpet av inneværende år. Slik ferie samt kortere charterturer til Syden er i vinden som aldri før, og det marked som øker mest hos turoperatørene.

- De 28 prosentene representerer vel 1 million nordmenn, og tallet bekrefter endringen i feriemønsteret de siste årene. Nå er det etterspørsel etter ferieopplevelser som ikke krever så mye planlegging. Konkurransedyktige priser gjør at mange unner seg en ekstra weekend i de gode tidene vi nå har, sier Asperud.

London, Paris og Roma må i år som i fjor ansees å være fullstendig like interessante reisemål for interesserte i storbyferie. New York ligger som en god nummer fire, fulgt av Barcelona og Dublin.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!