Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn tilber pedofili-mistenkt sektleder

Den indiske sektlederen Sai Baba, som etterforskes for seksuelle overgrep mot mindreårige, har også norske tilhengere. På mandag kommer Babas nære venn og åndsfrende, healeren Stephen Turoff, til Mo i Rana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no fortalte torsdag om kultlederen Sai Baba som har anslagsvis 10 til 50 millioner tilhengere over hele verden. De mest fanatiske av dem, et par tusen, bor i Babas egen landsby Putaparthi i det sørlige India. Babas religiøse virksomhet har forgreninger over hele verden og omsetter for utrolige 1,5 milliarder dollar årlig.

USAs føderale politi FBI ønsker nå å se nærmere på de over hundre vitneprovene fra mennesker som Sai Baba skal ha forgrepet seg på seksuelt. Flere av dem er under 16 år. Les artikkelen her.

På pilegrimstur

1. november drar et tjuetalls nordmenn til Putaparthi i provinsen Andra Pradesh i Sør-India for å oppsøke Sai Baba. Der skal de tilbringe to uker i kultlederens nærhet.

- Med på turen blir en del av oss som er aktive innenfor alternativ medisin, pluss flere uhelbredelig syke, forteller Tor Andreas Rydning i «Alternativet Brua», en organisasjon som driver med formidling av alternativ medisin. Organisasjonen arrangerer også det de omtaler som «helsereiser» til fjerne strøk.

- Sai Baba er en fantastisk fyr som det skjer en masse rundt. Jeg har ikke truffet ham selv, men jeg har vært i Putaparthi flere ganger, sier Rydning.

Han forteller at Baba blant annet «materialiserer ting», det vil si at han tryller fram ting som ringer og gullklumper fra løse lufta.

- Det er sjekka mange ganger og man har funnet ut at han umulig kan jukse.

Vet om beskyldningene

Rydning innrømmer at beskyldningene mot kultlederen er alvorlige, men tror ikke på dem.

- Disse ryktene har versert lenge og jeg tar dem ikke så alvorlig. Jesus ble også hengt opp på et kors da han fikk for mye makt. Det er en del andre skikker og kutymer i India på dette området. Det er nok med på å forsterke rykteflommen.

På mandag kommer Babas nære venn og åndsfrende, healeren Stephen Turoff, til Mo i Rana. Han er bedt dit av «Alternativet Brua». Turoff påstår han kan lege syke ved såkalt åndelig kirurgi, det vil si håndspåleggelse.

Ifjor var mannen, som også går under navnet doktor Kaan, på et tilsvarende stevne på Ølken hotell i Valdres. Den gangen ble han anmeldt av Fylkeslegen i Oppland som ville ha ham gransket for kvakksalveri. Politiet avbrøt imidlertid ikke virksomheten på grunn av ressursmangel.

Doktoren tar seg godt betalt for healingen. Et par minutter under hans legende hender på Ølken hotell kostet 500 kroner. VG regnet ut at dagslønnen hans lå på 90 000 kroner på det godt besøkte stevnet.

Norges-avdeling

Sai Baba-kulten har også en egne avdelinger i Norge. Sathya Sai-organsisasjonen i Oslo har hatt regelmessig møtevirksomhet siden januar 1984. Studiesirklene samler et 20-talls mennesker en gang i måneden.

- Beskyldningene mot Sai Baba som kommer fram nå, stammer fra folk som ønsker å sverte ham, sier en knapp Ragnhild Aamot i Sathya Sai-gruppen.

Hun mener framstillingen av Sai Baba er ubalansert og unyansert.

- Dette er en mann som gjør mye godt, sier hun.

<B>LUKSUS:</B> Den pedofili-beskyldte kultlederen Sai Baba omsetter for 1,5 milliarder dollar i året.
<B>OMSTRIDT:</B> Metodene til den engelske healeren Stephen Turoff (t.v.) er ikke godt likt av alle. Til høyre: Tor Andreas Rydning i «Alternativet Brua».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!