- Nordmenn tror de reiser fra problemene sine. Havner i bråk, rus og psykiatriske problemer

Sjømannskirken har aldri hatt så mye å gjøre.

BOR ELLER FERIERER: Sjømannskirken opplever at nordmenn tror de reiser fra problemene sine når de drar utenlands, men sier faktum er tvert imot. Stadig flere havner i trøbbel i utlandet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BOR ELLER FERIERER: Sjømannskirken opplever at nordmenn tror de reiser fra problemene sine når de drar utenlands, men sier faktum er tvert imot. Stadig flere havner i trøbbel i utlandet. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er ikke slik at de problemene man har hjemme, forsvinner når man kommer seg ut av landet, sier Berte Marie Ulveseter til Dagbladet. 

Hun har nettopp fortalt om hverdagen som daglig leder og diakon i Sjømannskirken Albir-Villajoyosa i Spania, i et møte med kolleger i Sjømannskirken, Utenriksdepartementet (UD) og Europeiske reiseforsikring. 

Aldri vært verre - Vi merker en økning i både antall saker og kompleksiteten i de ulike sakene vi jobber med, sier hun til Dagbladet. 

Sjømannskirken har aldri hatt mer å gjøre. I 2014 jobbet Sjømannskirkene i Spania med 782 sosialsaker, en økning på over 40 saker fra året før. I 2010 lå tallet på 353.  

Mange av sakene involverer psykisk syke, eller nordmenn med rusproblemer. Noen har reist eller flyttet til landet med kjæreste eller ektefelle, men opplever at parforholdet ryker. Ofte foran barna. 

Andre er innblandet i slåsskamper omtrent før de kommer seg ut av flyplassen. De mister bagasjen sin, og må til Sjømannskirken for å få seg mat. Andre ringer og forteller at de skal begå selvmord. 

- Problemene løses ikke i utlandet. Tvert imot - man må etablere seg i en helt ny setting. Mange bor i Spania i norske områder uten å lære seg så mye som et «god dag». Når de havner i problemer, blir det veldig vanskelig for dem, sier diakon Ulveseter. 

- Kan ikke si nei Sjømannskirken blir ofte det eneste stedet nordmennene i knipe kan henvende seg 24 timer i døgnet, når ambassade og konsulat er stengt. Bare det siste året har Sjømannskirken i Albir-Villajoyosa i Spania merket 50 prosent økning i antall saker, på Costa Blanca i Nord, som huser omlag 20 000 nordmenn.

- Det kan være at folk merker at vi er der, og så sprer det seg innad i de norske miljøene, slik at flere tar kontakt. Det kan også være at flere reiser ned, sier Ulveseter. 

Mellom 50 og 60 000 nordmenn oppholder seg i Spania over lenger tid. Mange av dem er eldre, noen er oljearbeidere, selvstendig næringsdrivende, eller nordmenn som har giftet seg med spanjoler. 

- De aller fleste har et godt liv, greier seg utmerket, men så er det skyggesiden. Utviklingen er alvorlig, sier Sjømannskirken. 

Ulveseter forteller at de opplever at de er for få på jobb til å rekke over alle som trenger hjelp. 

- Vi kan ikke si nei til folk, vi har ingen andre å sende dem til. Hadde vi vært i Norge, hadde det jo vært tjenester å koble dem til. Det blir mye jobb og lite fri, vi kan jo ikke avvise folk i nød. 

- Overarbeidet - Vi har ikke sjans i Spania, fordi de er to stykker på 20 000 innbyggere, og skal ta alle barnevern- og sosialsaker, sier Sølvi Madsen, daglig leder i Familieveiviseren i Sjømannskirken i Spania.

- Vi har ofte bare to ansatte som jobber med både barneven- og sosialssaker. De er veldig flinke, men utrolig overarbeidet, sier Madsen.  

Hun forteller at mange barn ikke er med i avgjørelsen om å flytte, og at de ofte kan havne utenfor. 

- De sliter med det samme som her hjemme: Det er unge jenter som føler et stort press på å prestere. Mange av de som bor der er gjennomreisende, så ofte skjer det at vennene flytter så snart de har blitt kjent, sier hun. 

- Barna velger ikke selv Berte Marie Ulveseter i Sjømannskirken forteller om mange, spesielle og vanskelige sosialsaker, hvorav mange av dem går over flere år. 

- Det finnes saker der det har tatt oss tre år å få sendt hjem eldre, pleietrengende mennesker, fordi de har brutte relasjoner til barn og familie hjemme i Norge - og ingen vil ha dem hjem, ofte på grunn av rusproblemer. Det er vanskelig, sier hun. 

Samtidig viser dystre tall fra Europeiske at cirka 13 prosent har observert barn i følge med overstadig berusede, norske foreldre i løpet av det siste året.

Da Dagbladet besøkte Playa del Ingles på Gran Canaria sommeren 2013, var statistikken godt synlig i gatene. Små barn satt sammenkrøket i stoler mens mor og far drakk, mens andre lå i barnevogn og forsøkte å sove seg gjennom høy musikk, røyk og festing. Seint på natta trillet berusede foreldre eller venninner hjem (eller videre?) på barnevognen.

LES OGSÅ: - Det er barna som betaler prisen for at vi ikke sier ifra.

Ulveseter rister oppgitt på hodet.

- Sakene som gjør sterkest inntrykk på meg, er selvsagt de der barn er involvert. De har ikke valgt å være der selv, sier hun. 

Europeiske Reiseforsikring behandler nesten 100 000 skadesaker i året. De opplever at mange nå reiser på lengre turer, er involvert i flere storskader og at 98 prosent av de reisende drikker på ferien. 

- Statistikken viser at hver tredje person svarer at de drikker en flaske vin, eller fire, fem øl eller mer hver eneste dag på ferie. Det er mye, sier informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland. 

MØTTES: Europeiske Reiseforsikring, her ved informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland (til venstre), forteller UD og Sjømannskirken om antall forsikringssaker på reisende nordmenn. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet
MØTTES: Europeiske Reiseforsikring, her ved informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland (til venstre), forteller UD og Sjømannskirken om antall forsikringssaker på reisende nordmenn. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet Vis mer

Ulveseter i Sjømannskirken er enig. Hun trekker fram flere eksempler på saker hun sier er vanskelige. 

- Saker der nordmenn er helt ute av stand til å ta vare på seg selv, er ille. Eldre som blir pleietrengende jo eldre de blir, og ikke klarer å gjøre noe selv. De er avhengige av at pårørende stiller opp. 

- Pårørende må ansvarliggjøres, sier hun. 

100 000 Øverst på lista over Sjømannskirken som behandler flest sosialsaker i året, er kirken i Pattaya i Thailand. Så følger Gran Canaria, Torrivieja og Albir i Spania, og Alanya i Tyrkia. 

Hos Sjømannskirken har flere av de ansatte bakgrunn som helse- og sosialarbeider, sykepleier, helsesøster eller psykiatriske sektorer. 

- Vi føler oss av og til som en psykiatrisk poliklinikk, men vi er ikke det. Jeg er helsesøster, sykepleier og diakon - og kan selvsagt bruke den kompetansen når jeg besøker menneskene, men vi skulle ofte hatt noen å henvise dem til, sier Ulveseter.