Nordmenn trosser krisen i Hellas

Reiseboom til Hellas!

Lefkada, Hellas 20140719.
Dagens bilde fra NTB scanpix.
Sommer og sol preger nordmenn på ferie i utlandet og de som er hjemme. Badelysten er på topp både i basseng og i sjøen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Lefkada, Hellas 20140719. Dagens bilde fra NTB scanpix. Sommer og sol preger nordmenn på ferie i utlandet og de som er hjemme. Badelysten er på topp både i basseng og i sjøen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Til tross for svak krone og dyrere utenlandsferie, er nordmenn fortsatt et reiseglad folk. I år som i fjor topper Hellas på listen over sommerdestinasjoner.

Gjeldskrisen og den sosiale og økonomiske krisen i Hellas ser ikke ut til å ha gitt utslag på nordmenns reisevaner. Det kan kommunikasjonsdirektør i Apollo reisebyrå, Beatriz Rivera, bekrefte.

- 7 av 10 som reiser gjennom oss reiser til Hellas i sommer. Landet har lenge vært det mest populære reisemålet for nordmenn på sommersesongen. Vi trives i Hellas, og det skal mye til før vi slutter å reise ned dit.

Hun får støtte fra Nora Aspengren i Startour.

- Vi har samme erfaring og ser ingen endring i nordmenns reiseatferd, selvom den økonomiske krisen blir slått opp mye i media, forteller Aspengren.

POPULÆRT REISEMÅL: Beatriz Rivera forteller at Hellas er nordmenns mest populære sommerdestinasjon. Foto: Apollo
POPULÆRT REISEMÅL: Beatriz Rivera forteller at Hellas er nordmenns mest populære sommerdestinasjon. Foto: Apollo Vis mer

Ifølge Aspengren er man mer beskyttet hvis man har bestilt pakkereise. Da har man betalt hele reisen på forhånd, og får mindre utgifter når man er i utlandet.

- Pakkereiseloven gjør det sikrere å reise. Å reise ned til Hellas er også en mulighet til å hjelp landet økomonisk.

- Reis ned! Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank oppfordrer også nordmenn til å reise ned til grekerne.

- Grekerne trenger penger, og nordmenn som er glad i Hellas bør ikke slutte å ta turen dit. Hellas er veldig avhengig av turistnæringen, sier Andreassen.

Frank Jullum i Danske Bank Markets tror økonomien på de greske øyene i liten grad er påvirket av fastlandsøkonomien.

- Vi må huske at nordmenn som regel har tradisjon for reise ned til de greske øyene som for eksempel Rhodos, Kreta og Korfu. Øyene er veldig upåvirket av krisen, og der er det ingen politisk uro å spore. Det er på fastlandet krisen har gitt utslag, og det er som regel ikke dit vi reiser ned på sommeren, sier sjeføkonomen til Dagbladet.

Ta med penger Jullum mener likevel at nordmenn bør holde seg oppdatert på situasjonen i Hellas. Låneavtalen mellom Hellas og de internasjonale långiverne i EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) utløper 30. juni.

LITEN URO PÅ ØYENE: Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, oppfordrer nordmenn til å legge sydenturen til de greske øyene. Foto: Danske Bank
LITEN URO PÅ ØYENE: Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, oppfordrer nordmenn til å legge sydenturen til de greske øyene. Foto: Danske Bank Vis mer

Samtidig er det også siste frist for Hellas til å betale inn 1,6 milliarder euro i renter og avdrag på et IMF-lån. Dette er penger som Hellas ikke har. Hvis paretne ikke kommer til en enighet om en ny låneavtale, kan det føre til at landet opplever et såkalt «run» mot bankene der bedrifter og privatpersoner tømmer kontoene for sparepenger og flytter andre likvide midler ut av landet i frykt for at bankene skal gå overende.

- Ta med deg kontanter ned hvis du er redd for at du ikke kan få tatt ut penger fra minibankene. Blir det et brudd med EU, vil ingen grekere lenger ha penger i bankene. Man tar en risiko hvis man ikke har med seg Euro ned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer