Nordmenn var med på agentkupp

Tre nordmenn i tysk spiontjeneste var den 22. juni 1941 med på et agentkupp som fikk følger langt inn i den kalde krigens tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da de stormet det russiske konsulatet i Petsamo, bare noen kilometer øst for Kirkenes, fant de en russisk kodebok. Etter krigen ble dette brukt blant annet til å avsløre sovjetiske spioner i USA.

Dette bekrefter det amerikanske National Security Agency (NSA), skriver historieprofessor Tore Pryser i boka «Hitlers hemmelige agenter».

Pryser dokumenterer her at Petsamo-beslaget fikk vidtrekkende konsekvenser i den kalde krigens tid.

- Jeg oppdaget på 1980-tallet at det var mye rart som skjedde på Lillehammer i forbindelse med kapitulasjonen i maidagene 1945. Da jeg nevnte dette for Jens Chr. Hauge, svarte han at det bare var noe tull. Det fikk meg til å bli veldig interessert. Slik kom jeg over Petsamo-saken, forteller Pryser.

Knekket kodene

Det startet den 22. juni 1941, dagen da tyske tropper på bred front invaderte Sovjetunionen. Fra Kirkenes dro de norske Hitler-agentene Kjell Kvalø, Odd Heian og Helge A.S. Eriksrud inn til Parkina i Petsamo-området sammen med tyske styrker. Petsamo var den gang finsk territorium, som ligger bare noen kilometer øst for Kirkenes. I Parkina stormet de det russiske konsulatet og fikk med seg en lett brannskadd russisk kodebok og annet verdifullt kryptografisk materiale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer