Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn venter på bombing

Norske jagerflygere ventet tirsdag i spenning på NATOs avgjørelse om bombing eller ikke bombing av serbiske militære mål i Kosovo. sjef for Luftforsvarets innsetningsstyrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En norsk F-16-pilot sjekker en varmesøkende rakett.


Norske jagerflygere er klare, og venter i spenning.

Den norske styrken befinner seg for tiden i Grazzanise, 40 kilometer nord for Napoli.
Fire norske F-16-fly var tirsdag utstyrt med våpen og fulltanket, klare til innsats på kort varsel dersom NATO skulle be om det. Det er rundt 200 nordmenn i tjeneste i området, 20 av disse er jagerflygere. De norske flyene har i oppdrag å vokte en del av luftrommet for operasjonen dersom det blir alvor.
- Så får vi ta andre løsninger som en bonus, og en fredelig løsning som det aller beste utfallet, sier Hannestad på telefonen til NTB.
- Noen som vil bli aldri så lite skuffet hvis det ikke blir noe av?
- Nei, jeg håper ikke jeg har personell her nede som blir skuffet hvis det ikke blir noen skarp aksjon, sier Hannestad.
Stolt
Han vil gjerne gi honnør til mannskapene som har ytt full innsats under halvannen hektisk uke i Italia.
- Det har vært en kjempestemning, det vi i Forsvaret kaller høy moral. Jeg er stolt, og alle hjemme har grunn til å være stolte av de familiemedlemmene man har sendt ned hit for å delta, sier obersten.
Hannestad har ingen formening om hvor lenge nordmennene vil bli værende her i Italia hvis aksjonen blir avblåst i denne omgang. Det blir det opp til norske politikere og Forsvarets overkommando å ta stilling til.
- Vi er vel forberedt på at dette kan ta lang tid. Da tar vi alle raskere løsninger som en bonus-effekt, sier Hannestad, som ikke tør gjette hva utfallet blir.
Trekker seg ut
Rundt 4.500 medlemmer av det serbiske spesialpolitiet trakk seg mandag tilbake fra sine posisjoner i Kosovo, men det er uklart hvor mange som faktisk har forlatt Kosovo, sier en representant for det diplomatiske observatørkorpset i Pristina.
- Det har vært en omfattende tilbaketrekking av serbiske politistyrker, men jeg kan ikke bekrefte at de er ute av Kosovo, siden jeg ikke har fulgt dem fram til bestemmelsesstedet, sier den vestlige diplomaten tirsdag formiddag.
Observatørene skulle bruke hele tirsdagen til å kontrollere hvor styrkene forflytter seg, og om noen eventuelt snur og kommer tilbake.
- Såvidt jeg forstår har de fleste enhetene trukket seg ut av Kosovo, men det kan ennå ikke bekreftes. Jeg regner med at det vil skje ytterligere troppeforflytninger i dag, sier observatøren.
Han kan ikke si hvor langt på vei NATOs krav om tilbaketrekking er oppfylt etter de forflytningene som er skjedd til nå.
- Hvorvidt serberne har etterkommet kravet om tilbaketrekking er en bedømmelse som må foretas i Brussel.
NATOs ambassadører skulle møtes i Brussel sent tirsdag ettermiddag for å ta stilling til om betingelsene for å avblåse en militæraksjon er oppfylt i tilstrekkelig grad.

Vil fortsatt presse
- Det kan være behov for å opprettholde det militære presset mot Slobodan Milosevic en tid fremover for å få gjennomført de politiske og humanitære reformer som er nødvendige, sa utenriksminister Knut Vollebæk (KrF) i Stortinget tirsdag.
Vollebæk mener dagens press ser ut til å virke etter sin hensikt, den serbiske hæren er i ferd med å trekke seg ut av Kosovo.
- Men det er for tidlig å trekke sikre konklusjoner, fristen for tilbaketrekning går ut i kveld, sa Vollebæk.
Fungerende leder av utenrikskomiteen, Jan Petersen (H), støtter Vollebæks synspunkter.
- Det er riktig å ikke avblåse denne aksjonen ennå. De militære styrkene bør blir i området så lenge Nato finner det hensiktsmessig, sier Petersen.
Han legger til at Milosevic kan komme til bare å trekke noen av sine styrker ut av Kosovo eller sende dem tilbake om Nato svekker sitt press. Den militære opsjonen bør ligge der til hele avtalen er gjennomført, sier Petersen.
Stortinget vedtok å bevilge 40 millioner kroner til nødhjelpstiltak i Kosovo. Pengene vil dels bli brukt via FN og dels gjennom norske frivillige organisasjoner. Det er stort behov for hjelp til de rundt 100.000 menneskene som har forlatt egne hjem i Kosovo. Tidligere i år har Norge bevilget 30 millioner kroner til hjelp i Kosovo og Albania.
(NTB)


Norske jagerflygere er klare, og venter i spenning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling