Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nordmenn villige til å droppe taxfree

Nordmenn vil heller ha lavere priser på Vinmonopolet enn avgiftsfritt alkoholsalg på flyplassene, viser polets egne undersøkelser. I høst kan taxfreeordningens skjebne avgjøres.

VIL DROPPE: Nordmenn vil heller ha lavere priser på Vinmonoopolet enn å beholde taxfreebutikkene. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
VIL DROPPE: Nordmenn vil heller ha lavere priser på Vinmonoopolet enn å beholde taxfreebutikkene. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en undersøkelse gjennomført for Vinmonopolet svarer 54 prosent at de vil avvikle taxfreeordningen, skriver Klassekampen.

Forutsetningen er at det avgiftsfrie alkoholsalget på flyplassene erstattes med lavere alkoholavgifter generelt. 21 prosent av de spurte vil heller beholde dagens taxfreeordning.

I høst diskuterer politikerne taxfreeordningens framtid. Om to uker skal Stortinget ta stilling til et forslag fra Senterpartiet og KrF om å la Vinmonopolet overta driften av taxfreebutikkene. Miljøpartiet De Grønne og Venstre har også tatt til orde for å avvikle taxfreeordningen. Men MDGs Rasmus Hansson ser ingen grunn til at det bør føre til lavere vinpriser på polet.

- Det er ingen grunn til en slik oppkonstruert hestehandel. Taxfreeordningen har blitt en snøball som undergraver både klima- og alkoholpolitikken. Den bør legges ned, sier han.

Olaug Bollestad i Kristelig Folkeparti skulle også helst sett at taxfreeordningen ble fjernet.

- Taxfree er en indirekte subsidie av flybilletter og legger opp til økt alkoholkonsum. Derfor hadde det beste vært å fjerne hele systemet.

Ifølge Vinmonopolet vil 15 prosent lavere pris på polet tilsvare omtrent de avgiftene staten går glipp av som følge av det avgiftsfrie salget på flyplassene.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media