FIKK BESKJED: Bjørn Løvstad er glad for å være frikjent for blant annet hvitvasking. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
FIKK BESKJED: Bjørn Løvstad er glad for å være frikjent for blant annet hvitvasking. Foto: Gunnar Hultgreen / DagbladetVis mer

Nordmennene frikjent i Brasil-saken

Den brasilianske dommeren trodde ikke på Økokrims dokumentasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er omtrent som julaften og fødselsdag samtidig, jubler Bjørn Løvstad.

I morges mottok han mail fra Brasil med gladmeldinga.

Nå er det slått fast med sju toms spiker at Bjørn Løvstad slett ikke har drevet med organisert kriminalitet, narkotikaforbrytelser, menneskesmugling, prostitusjon og for å ha hvitvasket millioner av norske kroner i Brasil.

Sendte tvilsomme bevis Dommerne er ikke nådige overfor norske Økokrim, som for fire år siden sparket i gang hele prosessen.

Løvstad ble pekt ut som en av hovedmennene i å hjelpe kriminelle gjengmedlemmer fra Oslo til å investere en svart formue på eiendom i det populære ferielandet.

Det viste seg - etter at brasilianske myndigheter hadde satt i sving en diger etterforskning - at så vel tipset som dokumentasjonen stammet fra norske Økokrim.

Fire års mareritt - Dette marerittet har nå pågått siden jeg ble hentet av norsk politi den 9. mai 2007.  Jeg var heldigvis hjemme i Norge — og unngikk derfor å bli puttet i brasiliansk varetekt.

Myndighetene i Brasil frøs alle Løvstads eiendeler, men han regner nå med å få dem tilbake.

- Det er har slett ikke vært morsomt å måtte leve uten tilgang på nødvendige midler. Blant annet har denne saken kostet meg ekteskapet. Min nå fraseparerte hustru, en tredje nordmann - og jeg selv - er imidlertid veldig lykkelige i dag, understreker Løvstad. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dropper seiersfesten Han kommer likevel ikke til å sprette champagnekorkene:

— Etter det som har skjedd her i Norge de siste dagene, er det vel ingen av oss som er i særlig humør til å gå på fest.

Knusende for Økokrim Dagbladet har kopi av den brasilianske dommen, som for Økokrims vedkommende må betegnes som knusende.

Dommeren er åpenbart ikke i tvil om at Bjørn Løvstad og de to andre tiltalte er uskyldige.

«Det foreligger ingen dokumentasjon for at påstandene om illegal forretningsdrift stemmer», skriver de.

Fornøyd forsvarer Advokat John Christian Elden er godt fornøyd med frifinnelsen av sin klient.

— Det er veldig positivt at retten omsider — etter alle disse årene — har fått opp øynene for at den ikke kan bygge på det norske materialet som den har fått oversendt, sier han.

Ifølge Elden tok det flere år før Økokrim formelt erkjente overfor brasilianske myndigheter at informasjonene ikke var korrekte.

- Det er klart at klienten min har lidd tap som følge av og straffeforfølgningen og langvarige beslag av eiendommer - og vi vil nå se på hvilket ansvar norske myndigheter må bære for dette, sier advokat Elden til Dagbladet.