Nordmennene i Kongo er nå i nytt og verre fengsel

- Jeg frykter for hva medfangene vil gjøre med dem de første dagene, sier norsk Kongo-misjonær.

REDDE: Ifølge mor til den siktere 28-åringen, skal mennene ha vært redde før overflyttingen til nytt fengsel. Her er Tjostolv Moland (på huk) mens han venter i bakgården av militærleiren før avreise. Sammen med seks soldater, etterforskningslederen og en sjåfør la de ut på den 500 km lange reisen i bilen på bildet til området der han begravde et våpen. Med i følget var også Tjostolvs advokat, og en tolk. I bakgrunnen misjonær Jon Anders Bregård og Lars Ekmann (i dress) fra den norske ambassaden i Angola. Foto: Espen Røst / Dagbladet
REDDE: Ifølge mor til den siktere 28-åringen, skal mennene ha vært redde før overflyttingen til nytt fengsel. Her er Tjostolv Moland (på huk) mens han venter i bakgården av militærleiren før avreise. Sammen med seks soldater, etterforskningslederen og en sjåfør la de ut på den 500 km lange reisen i bilen på bildet til området der han begravde et våpen. Med i følget var også Tjostolvs advokat, og en tolk. I bakgrunnen misjonær Jon Anders Bregård og Lars Ekmann (i dress) fra den norske ambassaden i Angola. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I kveld klokken 18.30 ble de to drapssiktede nordmennene flyttet til sentralfengselet i Kisangani i Kongo. Det opplyser den norske misjonæren Jon Anders Bregård på tekstmelding til Dagbladet.

Han kjenner godt til de kongolesiske fengslene og har bistått dem siden de ble fengslet.

- En av mine venner i Kisangani deltok på overflyttingen. Nå er nordmennene i nytt fengsel, sier han.


Kryr av rotter

Dette fengselet skal være lagt verre enn det Tjostolv Moland og 27-åringen fra Vestfold har vært i så langt.

- Foreløpig har de vært på et lite fengsel med få fanger. Nå skal de inn i en svær bygning hvor det kryr av rotter og kakerlakker, sier Bregård.

Det som bekymrer ham mest er hva medfangene vil gjøre mot nordmennene ettersom de er siktet for å ha drept en kongoleser.

- Særlig de første dagene kan bli ubehagelige for dem. Men etterhvert blir nok medfangene vant til dem, tror Bregård.

Uhyggelig stemning
Han tror ikke nordmennene vil bli drept, men sier de vil bli utsatt for svært uhyggelig stemning, uten at han utdyper dette nærmere.

- Fangene har ikke våpen i fengselet, men de vil få tak i andre redskaper eller fyrstikker hvis de vil, legger han til.

I fengselet får ikke fangene mat, hvilket fører til svært spent stemning, ifølge Bregård.

- Selv om nordmennene betaler for å få mat, er det ikke sikkert de får spist. For det skjer ofte at medfanger stjeler mat fra hverandre, sier han.

Redde
Dagbladet var i går i kontakt med mor til den siktede 28-åringen. Hun fortalte at han var redd før overflyttingen til nytt fengsel.

Knut Moland, far til siktede Tjostolv Moland, frykter for sønnens liv i det nye fengselet.

- Jeg har fått melding om at gutta skal overflyttes til denne konsentrasjonsleiren. Der vil de være i livsfare hver time. Vi har protestert til UD, skriver Moland i en mail til Dagbladet i går.