- Nordmennene misforstår

I dag møtes en svensk og en norsk minister for å utkjempe neste slag i telekrigen. Konflikten tok en ny dramatisk vending i går kveld. Svenske regjeringskilder bekrefter overfor Dagbladet at de vil følge aksjonæravtalen, men at den norske regjeringen har misforstått avtalen fullstendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå trekker svenskene fram et nytt kort som skaper problemer for Bondevik-regjeringen. De mener den norske regjeringen er fullstendig på vidda.

Slår tilbake

Den norske regjeringen mener den omstridte aksjonæravtalen ikke er til å misforstå, noe Stortinget har fått klare forsikringer om. I dag vil Dag Jostein Fjærvoll gi beskjed til sin svenske kollega at de bare har å føye seg, ellers vil Sveriges regjering framstå som en avtalebryter.

Men så enkelt er det ikke. Sveriges næringsminister Björn Rosengren vil slå tilbake og svare at Norges regjering rett og slett har misforstått hele avtalen.

- Styret i Telia/Telenor har vedtatt å legge ledelsen av mobilenheten til Sverige. Dette strider ikke mot aksjonæravtalen den norske regjeringen viser til, fastslår statssekretær Lars Rekke i det svenske næringsdepartementet.

To tolkninger

Aksjonæravtalen som den norske regjeringen klamrer seg til, sier at vedtak om relokalisering av datterselskaper og forretningsenheter må inkludere styremedlemmer både fra Sverige og Norge.

- Forretningsområdet mobiltelefon skal forsatt eksistere i både Sverige og Norge, men ledelsen og hovedkontoret skal ligge i Sverige. Aksjonæravtalens omstridte punkter nevner ikke, og setter dermed ingen stopper for, at styreflertallet kan legge ledelsen til Sverige, sier den svenske statssekretæren til Dagbladet.

Svenskene er sikre i sin sak. Det viser seg også at den norske og den svenske regjeringen lenge har hatt forskjellige tolkninger.

Proposisjonene som er levert av de respektive regjeringene, henholdsvis til Stortinget og Riksdagen, har ulike vurderinger av hva aksjonæravtalen betyr.

Re eller ikke re

Ikke nok med at svenskene mener Norge har misforstått aksjonæravtalen fullstendig. De går også til angrep på den norske regjeringens kronargument.

Den norske regjeringen mener at aksjonæravtalen fastslår at Jan-Åke Kark ikke kan bruke sin dobbeltstemme for å avgjøre «relokalisering av det nye selskapets datterselskaper og forretningsenheter».

Norge mener at avgjørelsen om hvor mobilhovedkvarteret skal ligge, er et spørsmål om relokalisering .

- Nei, sier svenskene. Dette er en førstegangsetablering, og da er det snakk om lokalisering . Derfor gjelder ikke stemmereglene på dette punktet.

Begge parter er 100 prosent sikre i sin sak.

Svenskevrien

Dagbladet får bekreftet fra høyt svensk hold at den svenske regjeringens jurister er klinkende klare på dette punktet. Å bestemme hvor et forretningsområde i et nytt selskap skal ligge, er lokalisering. Først når det blir aktuelt å flytte dette igjen, er det snakk om relokalisering. Styrevedtaket er gyldig, Tormod Hermansen nekter å gjennomføre et gyldig styrevedtak, og må gå av.

Vår vri

Fra norsk regjeringshold er juristene like klare.

- Vi har allerede en lokalisert virksomhet. Ingen kan komme fra at Telia Mobil har en lokalisering, og Telenor Mobil har en lokalisering. Flytter vi på dem, er det snakk om relokalisering, sier en sentral kilde til Dagbladet.

- Men var det en tabbe å bruke ordet relokalisering i avtaleteksten i stedet for lokalisering?

- Nei. Dette er ikke til å komme fra.

Iskalde

I realiteten kan dette være iskald beregning fra svenskenes side. Norge forsøkte å forhandle plasseringen av de ulike hovedkontorene inn i avtalen før fusjonsavtalen ble underskrevet. Det fikk de ikke. I stedet fikk de den omtalte klausulen, som skulle sikre at minst én norsk styrerepresentant måtte godkjenne plasseringen av for eksempel mobilhovedkvarteret. Norge følte seg trygge.

Svenskene kan ha gått med på denne klausulen fordi de trodde de kunne vri seg unna med en juridisk tolkning av ordet relokalisering. Det har aldri vært aktuelt for svenskene å la mobilhovedkvarteret, kronjuvelen og pengemaskinen i konsernet, ligge noe annet sted enn i Stockholm.

Fra svensk regjeringshold uttrykkes det nå pessimisme med tanke på hele fusjonen. De regner med at det hele kan gå «åt helvete».

<B>IKKE SÅ HJERTELIG I DAG: </B>Dag Jostein Fjærvoll og Bjørn Rosengren var blide under feiringen av fusjonsavtalen tidligere i høst.