AKTIVIST: Randi Kjøs er her klar for avreise fra Kypros, etter å ha blitt kurset i hvilke konsekvenser de kunne stå overfor i møtet med Israel. Foto: Privat
AKTIVIST: Randi Kjøs er her klar for avreise fra Kypros, etter å ha blitt kurset i hvilke konsekvenser de kunne stå overfor i møtet med Israel. Foto: PrivatVis mer

Nordmennene på vei til flyplassen

- Vi er veldig lettet for at Randi er sluppet løs. Nå gleder vi oss til hun kommer hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEN GURION (Dagbladet): - De tre norske er nå på vei til flyplassen Ben Gurion. De fraktes i buss av israelske myndigheter, sier Ministerråd ved den norske ambassaden i Tel Aviv Vebjørn Dysvik til Dagbladet.

De tre er Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi, som i to dager har sittet i fengsel i byen Beer Sheba i Negev-ørkenen.

- Hjerterått - Vi er veldig lettet over at Randi er sluppet løs. Nå gleder vi oss til hun kommer hjem, sier Erling Segelstad, familiens talsperson, til Dagbladet.

- Familien er blitt påført en uvisshet fra israelske myndigheter som har vært helt hjerterå. De måtte igjennom ett døgn etter det israelske angrepet uten å få vite hvordan det gikk med Randi, forteller Segelstad.

- Lettet Også familien til Espen Goffeng uttrykker glede over løslatelsen.

- Nå er vi lettet, det sier seg vel selv, sier Camilla Aspenes Goffeng, kona til Espen Goffeng.

Ambassaden måtte selv finne ut av at nordmennene blir deportert. De fikk vite om deportasjonen klokken 12 i dag.

- Dette fikk vi bekreftet da vi tok kontakt i nylig. Vi vet ikke hvilket fly de skal reise med eller hvor, dette er det den israelske staten som ordner, sier Dysvik.

Han håper å få møte de tre før de sendes ut av landet.

Israel har ikke informert om hvilket fly eller hvor de tre blir fløyet.
 
Tvunget til å prate engelsk Alt tyder på at israelske fangevoktere har hatt streng kontroll på samtalen norske Randi Kjøs hadde med sin datter fra fengselet i Beer Sheba i Negev-ørkenen i går.

- Hun ble åpenbart tvunget til å snakke på engelsk, for hun sa bare "I am ok", "I am ok". Jeg vet ikke om det betyr at hun faktisk har det bra, sier Erling Segelstad, talsperson for familien.

PÅ VEI HJEM: Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi fotografert på Kypros før ombordstigning på et av skipene som natt til mandag ble bordet av den israelske marinen. Foto: Freegaza
PÅ VEI HJEM: Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi fotografert på Kypros før ombordstigning på et av skipene som natt til mandag ble bordet av den israelske marinen. Foto: Freegaza Vis mer

I går fortalte han Dagbladet at han var livredd for at noe skulle skje med Randi.

Randi Kjøs fra Hamar, Espen Goffeng fra Oslo og Nidal Hejazi fra Oslo sitter fengslet i Beersheba i Israel etter at de var om bord på skipet Mavi Marmara som skulle frakte nødhjelp til palestinere i Gaza.

16 ble drept Tidlig mandag morgen slo israelske kommandosoldater til mot skipet. 16 aktivister på skipet ble drept og et titalls ble skadd.

- Randi var forberedt på at hun kunne bli fengslet. Det hadde vi snakket mye om på forhånd. Men hun var ikke forberedt på brutaliteten israelerne viste, sier Segelstad, leder for Fellesorganisasjonen hvor Randi er medlem.

De tre nordmennene som er med i organisasjonen Gaza boates, skal ikke ha blitt skadd. De ble fraktet til fengsel hvor de ikke deler celle og dermed ikke har noen kontakt med hverandre.

- Israelerne har plassert dem på tre ulike avdelinger. Jeg vet ikke hvorfor, men tror det er tilfeldig, sier Vebjørn Dysvik, ministerråd ved den norske ambassaden i Tel Aviv, til Dagbladet.

Rundt klokken 18 i går ringte Randi til sin datter fra fengselet i byen Beer Sheba i Negev-ørkenen. Hun er den eneste av de tre fengslede nordmennene som så langt har fått ringe hjem.

Håper Randi kommer i kveld Selv om samtalen bare varte i noen sekunder, var Randis datter utrolig glad for å få livstegn fra moren som dro fra Norge 21. mai, opplyser Segelstad.

Nå håper familien at Randi vil komme hjem til Norge i kveld.

- Vi skal møte henne på Gardermoen hvis hun kommer i dag. Jeg antar at hun og de to andre vil bli satt på et fly via Kypros og så til Norge, sier Segelstad.

- Skulle gi hjelpe skolebarn Klokken 18 skal han, ordføreren i Hamar og biskopen i Hamar holde en apell for Randi utenfor kommunens rådhus for å vise sin støtte til arbeidet Randi har gjort for palestinere på Gaza-stripen.

FÅR IKKE KONTAKT:  Erling Segelstad er talsmann for familien til Randi Kjøs og styreleder i Fellesorganisasjonen (FO) på Hedmark. FO har støttet turen til Kjøs, og er en årsakene til at deltok i konvoien som ble boret av israelske styrker i morges. Jacques Hvistendahl
FÅR IKKE KONTAKT: Erling Segelstad er talsmann for familien til Randi Kjøs og styreleder i Fellesorganisasjonen (FO) på Hedmark. FO har støttet turen til Kjøs, og er en årsakene til at deltok i konvoien som ble boret av israelske styrker i morges. Jacques Hvistendahl Vis mer

- Båten som israelerne angrep, hadde tonnevis med nødhjelp om bord som skulle leveres til en befolkning i dyp nød. Randi hadde blant annet med seg seks tonn papir som skulle brukes i skoleundervisningen til palestinske barn, forteller Segelstad.