Nordmennene slipper å flytte til skrekkfengsel

Blir trolig der de er til rettssaken starter.

FÅR BLI: Tjostolv Moland og den andre nordmannen får bli i Kisangani-fengselet i 15 dager til. Foto: Espen Røst/Dagbladet
FÅR BLI: Tjostolv Moland og den andre nordmannen får bli i Kisangani-fengselet i 15 dager til. Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De to nordmennene som sitter fengslet i Kongo slipper å flyttet til et annet, farligere fengsel.

-Vi uttrykte vår bekymring under et møte i går. I dag har det også vært et møte mellom advokaten til de mistenkte og de militære 
justismyndighetene, sier UDs representant i Kongo, Fred Rasmussen til Dagbladet.

Etterforskingsleder Roger Wavara opplyste tidligere i dag at Moland og hans 27-årige kammerat ikke vil bli overført til det fryktede Osyo-fengselet.

-Nå ivaretas sikkerheten deres. Det er vi fornøyd med, sier Rasmussen til Dagbladet.

I går skrev Dagbladet at etterforskningsledelsen i Kongo har varslet at de drapsmistenkte nordmennene Tjostolv Moland (28) og kameraten (27) skulle flyttes fra militærfengselet i Kisangani til det beryktede fengselet Osyo som ligger 17 kilometer utenfor byen.

Osyo er et stort beryktet og svært fryktet fengsel på den andre siden av Kongoelven som huser tunge kriminelle fanger. Fengselet ansees som farlig.

Rettssak om to uker
Denne flyttingen ble avverget i dag. De to nordmennene blir der de er i 15 dager til. Dette betyr at de trolig blir sittende i Kisangani til rettssaken begynner om to uker.
De to er svært glade for at de slipper å flytte.

Til nå har de sittet i et lite fangekompleks tilknyttet den militære justismyndigheten inne i Kisangani. Dette ansees som langt tryggere og mer oversiktlig enn det beryktede fengselet Osyo.

Årsaken til at de to skulle flyttes er at drapsetterforskningen er over. Etterforskningsledelsen trenger derfor ikke lenger å ha Moland og kameraten i nærheten for å få gjennomført avhør og bevisopptak.

Etterforskerne ønsket å frigjøre celleplass til andre fanger.

Vil ha dødsstraff
Påtalelederen Jacob Samwaka har tidligere sagt til Dagbladet at han vil legge ned påstand om dødsstraff for de to.

— Hvis man dreper et annet menneske er den aller strengeste straff forventet. Det er dødsstraff, sier obersten til Dagbladet.

Han er øverste leder i provinsens militære påtalemyndighet. Nå er han overbevist om at nordmennene skjøt og drepte sjåføren sin, seksbarnsfaren Abedi Kasongo.

— Jeg er ikke dommer, men vi vil legge ned påstand om at dommeren dømmer dem til døden, sier han.