Israelsk historiker slakter Oslo-avtalen

- Nordmennene var naive og ignorante

- Jeg mistenker ikke motivene deres, men nordmennene misforstod situasjonen på bakken og bidro til at israelerne fikk mer makt, sier Ilan Pappe, jødisk Palestina-aktivist.

- NAIVE: Den israelske historikeren Ilan Pappe mener de norske fredsmeglerne var «naive og ignorante» under de hemmelige fredsforhandlingene i Norge, som endte med fredsavtale, men ingen fred. Her er hovedaktørene bak Oslo-avtalen, da den ble signert i Parkveien 45 i 1993. I midten sitter tidligere utenriksminister Johan Jørgen Holst. Rett bak står Israels daværende utenriksminister Shimon Peres. Sittende er også Israels forhandlingsleder Uri Savir (t.h) og den palestinske motparten Abu Ala. Bak Peres står de tre norske diplomatene som var mest aktive i de hemmelige forhandlingene i Norge i 1993; Statssekretær Jan Egeland, Mona Juul og hennes mann Terje Rød-Larsen. Foto: Overvåkingspolitiet / NTB Pluss / Scanpix
- NAIVE: Den israelske historikeren Ilan Pappe mener de norske fredsmeglerne var «naive og ignorante» under de hemmelige fredsforhandlingene i Norge, som endte med fredsavtale, men ingen fred. Her er hovedaktørene bak Oslo-avtalen, da den ble signert i Parkveien 45 i 1993. I midten sitter tidligere utenriksminister Johan Jørgen Holst. Rett bak står Israels daværende utenriksminister Shimon Peres. Sittende er også Israels forhandlingsleder Uri Savir (t.h) og den palestinske motparten Abu Ala. Bak Peres står de tre norske diplomatene som var mest aktive i de hemmelige forhandlingene i Norge i 1993; Statssekretær Jan Egeland, Mona Juul og hennes mann Terje Rød-Larsen. Foto: Overvåkingspolitiet / NTB Pluss / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 1993 fulgte en hel verden med da den israelske statsministeren Yizhak Rabin og palestinernes leder Yassir Arafat tok hverandre høytidlig i hånda foran Det hvite hus.

I bakgrunnen står norske diplomater og daværende utenriksminister Johan Jørgen Holst. Nordmennene fikk æren for å ha forhandlet fram en historisk fredsavtale gjennom hemmelige forhandlinger.

Folk var optimister: Endelig skulle det bli fred i det hellige land, mellom Israel og det palestinske folket. Men siden den gangen har situasjonen mellom israelere og palestinere blitt verre og verre.

- Jeg mistenker ikke motivene til nordmennene, men de var naive og ignorante, akkurat som i teaterstykket om Oslo-prosessen som nå går i London, sier den israelske historikeren og Palestina-aktivisten Ilan Pappe.

Han mener at den norske fredsforhandlingsgruppa «misforstod situasjonen på bakken».

- Å utelate 1948 og flyktningspørsmålet var en stor feil. Det palestinske flyktningproblemet, selve kjernen i Palestina-konflikten, ble marginalisert, sier Pappe.

Ikke forsoning

Sjøl var Pappe aktiv i det israelske Arbeiderpartiet på begynnelsen av 1990-tallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer