UTENFOR FENGSELET: Vebjørn Dysvik fra den norske ambassaden i Tel Aviv fikk møte de tre nordmennene som sitter i fengslet i Beersheba sør i Israel. De aktet alle tre å skrive under på ei erklæring der det heter at de har tatt seg ulovlig inn i Israel og godtar å bli deportert til Norge.  FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
UTENFOR FENGSELET: Vebjørn Dysvik fra den norske ambassaden i Tel Aviv fikk møte de tre nordmennene som sitter i fengslet i Beersheba sør i Israel. De aktet alle tre å skrive under på ei erklæring der det heter at de har tatt seg ulovlig inn i Israel og godtar å bli deportert til Norge. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

- Nordmennene vil skrive under alt som trengs for å komme hjem

Ambassaden håper de tre kommer seg ut av Israel i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Ministerråd ved den norske ambassaden i Tel Aviv Vebjørn Dysvik fikk tirsdag besøke Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi, som sitter i fengsel i byen Beer Sheba i Negev-ørkenen.

- Realistisk håp Han håper at de tre kommer seg ut av Israel i dag.

- Det er et realistisk håp, men omkranset at mulige hindre. Alle tre sa til meg at de vil skrive under det som trengs av papirer for å få en frivillig retur så raskt som mulig, sier Dysvik på telefon i dag morges.

Ifølge israelske myndigheter har aktivistene som ble arrestert i internasjonalt farvann, og deretter fraktet med tvang til havnebyen Ashdod, ankommet landet på ulovlig vis.

Israelesk lov gir enhver person som kommer til til landet rett til å bli i 72 timer, slik at de kan klage på en eventuell utkastelse. Dette er grunnen til at alle de arresterte aktivt må frasi seg retten til å bli i landet i tre døgn, dersom de vil hjem tidligere.

- Dokumentet erklærer at de tok seg ulovlig inn i landet og at de frasier seg retten til å bli i 72 timer, sier Dysvik.

De tre har lle fått tilbud om hjelp til å skaffe advokat, men har ikke benyttet seg av det, ifølge ambassaden.

Sitter spredt Han og andre ansatte ved ambassaden jobber i dag opp mot fengselsvesenet, israelsk UD og migrasjonsmyndighetene for å få en tidlig løslatelse med påfølgende deportasjon.

Fengselet de tre sitter i ligger i Negev-ørkenen og brukes vanligvis til å fengsle palestinere. Det er nybygd, med fire avdelinger som hver går over to etasjer og har celler for fire personer.

De tre nordmennene sitter ikke på samme celle og har ikke kontakt.

- Israelerne har plassert dem på tre ulike avdelinger. Jeg vet ikke hvorfor, men tror det er tilfeldig, sier Dysvik.

Rolig Stemningen i fengselet var i går rolig, med flere hundre diplomater og advokater som hastet mellom ulike celler og fanger i den korte besøkstiden.

- Folk virket matte, men var veldig interesserte i å få nyheter fra utsiden. De har ikke vært i kontakt med noen på utsiden, har ikke sett aviser og er fratatt mobiltelefoner. Dessverre fikk vi ikke lov å overrekke lesestoff. For diplomater som jobber med å lage nye reisedokumenter til sine borgere var det selvfølgelig vanskelig at vi heller ikke fikk ta med kamera inn i fengselet, sier Dysvik.

De tre nordmennene vil trolig returnere med rutefly til Gardermoen når de deporteres. Samtlige av de nesten 700 aktivistene sendes ut av Israel i løpet av de neste 48 timene.

Allerede i morgentimene ble mennesker sendt ut av landet i busser, båt og fly skal stå klare for å nødhjelp-aktivistene hjem, melder Haaretz.

I FENGSEL: Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi fotografert på Kypros før ombordstigning på et av skipene som natt til mandag ble bordet av den israelske marinen. Foto: Freegaza
I FENGSEL: Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi fotografert på Kypros før ombordstigning på et av skipene som natt til mandag ble bordet av den israelske marinen. Foto: Freegaza Vis mer