Nordmenns ferie­paradis i flammer: - Et helvete

Over 8000 personer er evakuert fra branninfernoet som herjer på Gran Canaria.

UTE AV KONTROLL: 8000 er evakuert etter at skogbranner brøt ut på Gran Canaria. Video: AP Vis mer

Flere enn 700 brannmenn og et titall helikoptre og brannfly deltar i kampen mot flammehavet som herjer på den spanske øya Gran Canaria.

Så langt har den massive innsatsen vært så å si forgjeves, ifølge spanske ABC.

Kanariøyenes regionpresident, Ángel Víctor Torres, beskriver brannen som «ute av kontroll».

- Et helvete

En av de over 8000 menneskene som er blitt evakuert er Juan Mendoza fra Barranco Hondo i Haldar.

- Det var et helvete. Vi reiser til Telde. Du kan ikke være i dette helvetet, sier Mendoza til ABC.

SKOGBRANN: Flere store skogbranner på Gran Canaria i Spania har ført til at rundt 4000 personer er evakuert. Video: Scanpix. Vis mer

Han forteller at de ble bedt om å evakuere av lokalt politi som kjørte rundt i nabolag og ropte på beboere via høyttalere på bilen.

En annen beboer, Antonio Gil, sa at han aldri hadde vært vitne til en så stor brann.

Selv om 8000 er evakuert, skal bare 400 personer ha måttet tilbringe natta på et av seks ulike midlertidige mottakssentre, ifølge den spanske avisa El Pais.

Tallet kan imidlertid bli langt høyere.

- Ser ikke bra ut

Så langt er det ikke meldt om noen omkomne, men flammene skal slå så høyt at det skaper problemer for brannslukkingsflyene som bidrar i arbeidet, skriver NTB.

- Det er ikke mulig å drive slukningsarbeid. Det er en veldig vanskelig situasjon, sier Federico Grillo, som er leder for slukningsarbeidene på øya.

Det blir trolig vanskeligere.

Det er ventet varmere vær på Gran Canaria, og myndighetene frykter at det vil ta mange dager å få kontroll over brannen.

- Værmeldingen for i natt ser ikke bra ut, sier regionpresident Torres, ifølge NTB.

Presidenten skriver på Twitter at de overvåker brannen særlig i bebodde områder.

To områder

Brannen brøt ut lørdag kveld ved landsbyene Valleseco og Tejeda i fjellområdene midt på Gran Canaria. Brannen spredte seg raskt, og søndag fortsatte den i to forskjellige retninger.

I nordvest har brannen nådd naturreservatet Tamadaba, som står på UNESCOs liste for sitt spesielle biomangfold. Lenger sør har brannen nådd regionen Mogán, ifølge lokale medier.

Søndag kveld var 3400 hektar skog og kratt blitt flammenes rov, ifølge spanske ABC. Arealet tilsvarer om lag 4600 fotballbaner.

Også forrige helg brøt det ut brann på Gran Canaria, omtrent åtte kilometer lenger sør på øya. Brannen pågikk fremdeles lørdag kveld og hadde rammet 1500 hektar, men er nå under kontroll.

Turistene skjermet

Brannen påvirker ikke turistområdene på ferieøya. Reiseselskapet Ving, som er den største norske operatøren på stedet, opplyser at de følger med og overvåker situasjonen.

De har nærmere 1000 norske turister på øya. Til tross for at brannen er langt unna, har noen meldt om at man både kan se røyk og kjenne lukten av brann.

- Dette er langt unna våre feriesteder. Vi har sendt ut melding til gjestene vi har på stedet, og informer om at vi er klar over situasjonen, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i reiseselskapet.

Brannen påvirker heller ikke reiser til og fra feriestedene i og med at flyplassene ligger langt unna brannområdet.