Nordmenns klimautslipp stuper: - En bragd

Hver nordmann slipper ut 17 prosent mindre CO2 enn i 1990. Irrelevant avsporing, sier MDG.

STOLT: Miljøpolitisk talsperson Gisle Meininger Saudland i Fremskrittspartiet mener det er en bragd at norske klimautslipp ikke har økt mer gitt befolkningsveksten Norge har hatt de siste 30 årene. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
STOLT: Miljøpolitisk talsperson Gisle Meininger Saudland i Fremskrittspartiet mener det er en bragd at norske klimautslipp ikke har økt mer gitt befolkningsveksten Norge har hatt de siste 30 årene. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

SSB kom denne uka med ferske tall over Norges klimautslipp i 2018. De økte marginalt fra året før, takket være mindre bruk av klimaskadelig palmeolje.

Men det er en annen måte å regne klimautslipp - og det er klimautslipp per innbygger. I hvert fall ønsker Fremskrittspartiet å regne på den måten.

Referanseåret når man ser på utslipp er 1990, året FN publiserte sin første klimarapport. Norge har i de 30 åra siden 1990 også hatt en av Europas høyeste befolkningsøkninger med en befolkningsøkning på over én million til 5,3 millioner nordmenn i 2018.

- Bragd

Holder man unna smånasjonene har Norge hatt tredje størst befolkningsvekst i Europas i perioden 1990 til 2018, en vekst 3,2 ganger EU-snittet.

- Sett i lys av den sterke befolkningsøkningen er det en bragd at de totale utslippene bare har økt med tre prosent, sier miljøpolitisk talsperson Gisle Meininger Saudland i Fremskrittspartiet.

Norges utslipp har altså økt med tre prosent siden 1990, men hvis man regner utslipp per innbygger er historien en annen.

- I denne tidsperioden har Norge klart å redusere utslippene våre med hele 17,4 prosent per innbygger. Dette motbeviser påstanden vi ofte hører fra aktører på venstresiden om at vi er nødt til å redusere forbruk og levestandard for å redusere klimagassutslippene våre, sier Meininger Saudland.

De grønnes eneste stortingsrepresentant Une Bastholm rister vantro på hodet.

- Dette er irrelevant. Klodens befolkning øker, skulle alle land tenkt sånn, hadde det ikke vært noen vits med Parisavtalen. Dette er et pinlig forsøk på å få regjeringens klimafiasko til å se bedre ut, sier Bastholm.

STUPER: Norske klimautslipp per innbygger er den røde grafen. Utslipp i alt er den blå. Utslippene per innbygger har falt med over 17 prosent siden 1990, mens de totalt har økt med tre prosent.
STUPER: Norske klimautslipp per innbygger er den røde grafen. Utslipp i alt er den blå. Utslippene per innbygger har falt med over 17 prosent siden 1990, mens de totalt har økt med tre prosent. Vis mer

- Ikke deres agenda

Da Erna Solberg tok med seg Fremskrittspartiet inn i regjeringskontorene i 2013 var norske klimautslipp per innbygger 10,7 tonn CO2-ekvivalenter. I 2018 var de sunket til 10,0 tonn, altså en nedgang på 6,5 prosent.

- Er ikke dette bra, da?

- Nei. Det er mer relevant å se på andre land som også har befolkningsvekst og som får det til. Norge er verstinglandet.

Og utdyper:

- Disse tallene inkluderer ikke utslippene som kommer når oljen og gassen Norge utvinner forbrennes, sier Bastholm og poengterer at FN nettopp ikke snakker om utslipp per innbygger.

Gisle Meininger Saudland stusser over at det er irrelevant hvor mye hver nordmenn slipper ut - og ikke bare hva Norge som land oser ut av klimagasser.

- Mener MDG at utslippstall per innbygger er irrelevant? I så fall bekrefter bare det at tallene ikke passer deres agenda, som i stor grad handler om å spre feilaktige dommedagsprofetier over regjeringens klimapolitikk, sier Meininger Saudland.