Nordpol-ekspedisjonen over for Liv

Må hentes ut med helikopter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske Liv Arnesen og amerikanske Ann Bancroft har hatt en tøff nordpolekspedisjon. I dag hentes de ut fra 83 grader nord med helikopter. Det franske selskapet som garanterer for forsyninger og sikkerhet får ikke fortsette i Russland, skriver TV 2 Nettavisen.

- Dette var en stor nedtur. Jeg har snakket med Liv på satellitt-telefon og det er klart at dette var en psykisk påkjenning og skuffelse. Men sikkerheten må gå først, og de forstår at de må hentes ut, sier Liv Arnesens ektemann, Einar Glestad.

Lokal maktkamp

Arnesen og Bancroft har ifølge TV 2 Nettavisen vært offer for en intern maktkamp i det russiske systemet. Et russisk selskap har ønsket å overta ekspedisjonsvirksomheten til det franske selskapet Arnesen bruker, og har fått støtte fra lokale maktpersoner og militære.

Det franske firmaet Cerpolex har derfor blitt nektet å forsyne de to polfarerne, og i går gikk de tom for brennstoff. Arnesen og Bancroft skal nå konsentrere seg om et undervisningsopplegg om fauna i de arktiske områdene.

KAN IKKE FORTSETTE: Liv Arnesen og Ann Bancroft har nesten ikke mat igjen, og får ikke flere forsyninger fra det franske selskapet Cerpolex.