Nordpol på tur

Jordens magnetiske poler er i ferd med å bytte plass. Om noen tiår må man til Sibir for å finne nordpolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er en dansk forskningssatelitt som står bak den oppsiktsvekkende oppdagelsen. I flere år har Ørstedsatelitten kretset rundt jorda for å undersøke jordas magnetfelt. Dette feltet er med å beskytte alt liv mot radioaktiv stråling fra rommet.

Dramatisk bytte

Ifølge den danske avisa Politiken har amerikanske forskere i lengre tid hevdet at de to magnetiske polene er i ferd med å bytte plass. Funnene til deres danske kolleger bekrefter dette.

Jordas magnetiske poler er i ferd med å bytte plass. Sist gang det skjedde var for 710.000 år siden, mot hvert 200.000 år i gjennomsnitt. Den magnetiske nordpol flytter seg nå med en hastighet av 50 kilometer i året.

Dette fremgår av en artikkel som seniorforsker Nils Olsen ved dansk romfartsinstitutt har skrevet. Artikkelen er hovedoppslaget i det vitenskapelige magasinet Nature.

I Sibir

Den danske oppdagelsen tyder på at polene flytter seg fortere enn tidligere antatt. Om mindre enn 50 år kan den magnetiske nordpolen befinne seg i Sibir. Det vil bety at Norge og resten av Europa vil bli mer påvirket og utsatt for nordlys og romstormer. De kan forårsake alvorlige feil på elektriske anlegg.

- Hvis den magnetiske nordpol fortsetter med nåværende fart vil den allerede om 20 år være på den andre siden av den geografiske nordpol, sier Nils Olsen til Politiken.

Det blir mer uro i himmelen over Norge når nordpolen flytter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer