Nordpolen isfri i sommer?

Islaget har aldri vært tynnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er 50 prosent sjanse for at Nordpolen vil være helt isfri denne sommeren, tror seniorforsker Mark Serreze ved National Snow and Ice Data Center i Colorado, USA, ifølge AP.

Det vil i så fall være første gangen dette har skjedd, så lenge man har overvåket isstanden i området.

Varmer opp vannet

De siste tiårene har den metertykke polarisen blitt stadig tynnere.

Det er naturlig at noe av denne isen smelter ved varmere vær på sommeren, og fryser til igjen gjennom den lange arktiske vinteren.

Forsvinner derimot isdekket helt, vil sola varme opp vannet direkte. Høyere vanntemperaturer føret til at det tar lenger tid før ny is kan dannes.

Slår forskernes spådommer til i år, vil det blant annet vært mulig å ta seg med båt fram til Nordpolen gjennom åpent hav.

Førsteårsis

Nordpolen isfri i sommer?

Selve islaget som dekker havoverflaten er betydelig tynnere enn hva man har observert tidligere.

Noe NASAs satellittbilder fra mars og april viser med all tydelighet.

Isen rundt Nordpolen har ikke vært så skjør på de fem årene man har fulgt istykkelsen her.

Mesteparten av islaget, omkring 70 prosent, har blitt dannet i løpet av det siste året, og det er denne isen som gjerne smelter først fordi den er såpass tynn, ifølge Serreze.

- Været og forholdene i havet de neste ukene vil være avgjørende for hvor mye havis som smelter. Men de tidlige tegnene tyder ikke på noe godt, sier han til AP.

- Fra et vitenskapelig synspunkt, er Nordpolen bare nok et punkt på kartet, men den har en enorm symbolverdi. Det skal være is på Nordpolen, ikke åpent hav, utdyper han.

Rekord i fjor

Fjoråret holder den foreløpig rekorden når det kommer ismelting på Nordpolen og områdene rundt.

Forholdene observert den siste tiden tyder på at denne rekorden vil neppe stå lenge uslått.

SNART HELT ISFRI: Briten Lewis Gordon Pugh ble i fjor den første til å svømme på det geografiske nordpol-punktet. Et stunt han gjennomførte nettopp for å sette fokus på klimaendringer og den globale oppvarmingen. Foto: EPA/SCANPIX
SNART HELT ISFRI: Briten Lewis Gordon Pugh ble i fjor den første til å svømme på det geografiske nordpol-punktet. Et stunt han gjennomførte nettopp for å sette fokus på klimaendringer og den globale oppvarmingen. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

- Jeg vil tippe at Nordpolen vil være isfri på sommeren i alle fall én gang de neste ti årene, sier isforsker Cecilia Bitz ved University of Washington til AP.

Hun er likevel noe mer optimistisk enn sin forskerkollega Mark Serreze og anslår at sannsynligheten for en isfri sommer på Nordpolen er 1 til 4.

Stigende temperaturer

Forskerne er enig i at klimaforandringer, med stadig varmere vær, har mye av skylda for issmeltingen.

Gjennomsnittstemperaturene har steget dramatisk.

Ettersom mer is forsvinner, bidrar den direkte oppvarmingen av havet til at temperaturene fortsetter å øke.

- I fjor så vi at enorme havområder ble isfrie. Noe som aldri har skjedd før, kommenterer professor Peter Wadhams ved Cambridge University til Independent og utdyper:

- Man forventer at dette skal fortsette i år og det kommer sannsynligvis til å omfatte Nordpolen.