Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordpolen smelter

Forskerne på den russiske isbryteren «Jamal» trodde knapt sine egne øyne. I stedet for et barskt isøde fant de åpen sjø på Nordpolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har aldri noe menneskelig øye sett før. Sist Nordpolen var rom sjø var for 55 millioner år siden. Dette er et sjokkerende bevis på hvor fort den globale oppvarmingen går.

- Dette kom helt uventet, sier James McCarthy, leder for Museet for sammenlignende zoologi ved Harvard-universitetet og leder av en arbeidsgruppe for FNs klimapanel. Han var nylig en av forleserne på et cruise til Nordpolen med den russiske isbryteren.

Normalt er isen på Nordpolen mellom tre og ti meter tykk.. Men på vei opp fra Svalbard møtte «Jamal» bare en tynn isskorpe og områder av åpen sjø. Kapteinen har gjort turen ti ganger de senere år, men sier han aldri har sett åpen sjø på selve polen.

- Det ga en følelse av noe alarmerende. Dette var global oppvarming i virkeligheten, og vi kunne se virkningene så langt nord for første gang, sier McCarthy.

(NTB)