Nordpolen styrter mot Russland. Nå må anslagene skrotes

- Feilen blir bare større og større hele tiden.

KAN PÅVIRKE NORDLYSET: Dersom den magnetiske Nordpolen flytter seg til Sibir kan Nordlyset bli svakere i Nord-Norge, mens områder lenger sør i Europa kan få mer Nordlys. Foto: Nasa
KAN PÅVIRKE NORDLYSET: Dersom den magnetiske Nordpolen flytter seg til Sibir kan Nordlyset bli svakere i Nord-Norge, mens områder lenger sør i Europa kan få mer Nordlys. Foto: Nasa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje et mentalt bilde av Nordpolen et sted langt der oppe mot nord, trygt plassert under et like trygt plantet flagg som en historisk eventyrer har etterlatt seg.

Slik er det ikke nødvendigvis.

For selv om det kan stemme godt når det gjelder den geografiske nordpol, som er punktet hvor lengdegradslinjene på en globus møtes, er den magnetiske nordpolen ute på en evig vandring.

Det var den britiske marineoffiseren og polarforskeren James Clark Ross som først lokaliserte den magnetiske nordpol - punktet kompassnåla peker mot - i 1831.

Da Norges helt egne Roald Amundsen dro på leting etter den samme polen i 1904 var den ikke der. For i løpet av de 73 åra som hadde passert siden Ross' funn, hadde den magnetiske nordpol flyttet seg hele 50 kilometer.

Og slik har det fortsatt. Den magnetiske nordpol er nemlig i konstant vandring. Etter at man først oppdaget at den flyttet på seg har den «reist» langt. Først beveget den seg med en gjennomsnittsfart på ti kilometer i året. Nå regner man med rundt 55 kilometer i løpet av 12 måneder.

- En brøkdel

Det er i seg selv ingen ny oppdagelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer